Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Προβληματισμός για τον προϋπολογισμό

Σημαντική υστέρηση συνεχίζουν να καταγράφουν τα έσοδα του προϋπολογισμού το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2010. Σημείωσαν αύξηση 3,6% έναντι ετήσιου στόχου αύξησης 8,7%.Η υστέρηση στα έσοδα καταγράφεται παρά τη σημαντική αύξηση 15% από τις εισπράξεις ΦΠΑ, τον Οκτώβριο.Συνολικά τον Οκτώβριο στα ταμεία του δημοσίου εισέρευσαν έσοδα 4,435 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα στο δεκάμηνο οι συνολικές εισπράξεις να ανέλθουν.... σε 40,985 δισ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία αυτά για εκπληρωθούν οι προβλέψεις του προϋπολογισμού θα πρέπει έως το τέλος του χρόνου να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα 11,8 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων θα προέλθει από τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά και την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Στο μεταξύ, στα 53 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό εξοικονόμησης του κόστους μισθοδοσίας 52 ΔΕΚΟ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.

Παράλληλα, από τη Δευτέρα 01/11, άρχισε το μέτρο της περαίωσης με το οικονομικό επιτελείο να προσδοκά για φέτος 700 εκατομμύρια ευρώ και συνολικά 1,3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, τα περιθώρια για το οικονομικό επιτελείο στενεύουν και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση στη σκιά του διλήμματος Παπανδρέου για πρόωρες εθνικές εκλογές.

Στο μεταξύ, ο κορυφαίος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί τόνισε ότι «η πτώχευση της Ελλάδας είναι θέμα χρόνου».

«Ακόμη και αν οι Έλληνες υλοποιήσουν το δρακόντειο πρόγραμμα περικοπών -πράγμα για το οποίο πολύ αμφιβάλλω- το βάρος του χρέους θα παραμείνει αισθητά πάνω από 100% του ΑΕΠ. Το παραμικρό εξωτερικό σοκ αρκεί για να κάνει το χρέος ανεξέλεγκτο. Για αυτό, το ερώτημα που τίθεται για μένα δεν είναι εάν θα πτωχεύσει η Ελλάδα, αλλά μόνο πότε» είπε ο Ρουμπινί.

Παράλληλα η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph εκτιμά ότι η ελεγχόμενη χρεοκοπία με τη μορφή που συνήθως προσφέρει το ΔΝΤ είναι ακριβώς ότι χρειάζεται η χώρα.

Συνάντηση Θ. Πάγκαλου - Γ. Προβόπουλου

Συνάντηση μισής ώρας είχε σήμερα το μεσημέρι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο. Η συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και όπως επισημαίνουν πηγές της ΤτΕ ήταν προγραμματισμένη.

Ο διοικητής της ΤτΕ ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης για τις οικονομικές εξελίξεις εντός και εκτός Ελλάδος.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: