Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Η μεταπολίτευση πήρε παράταση.

Μας το "ταχυδρόμησε":
ideopigi.blogspot.com

Ο Κλεισθένης γράφει στην "Ιδεοπηγή".

Τα σημερινά αποτελέσματα των εκλογών σε συνάρτηση με αυτά της προηγούμενης Κυριακής μας δίνουν μερικά κατά τη γνώμη μου συμπεράσματα.
Η πολύ μεγάλη αποχή θα..... τύχει βέβαια ανάλυσης απ’ τους γνώστες του αντικειμένου καθώς και τα εν γένει εκλογικά αποτελέσματα.

Για ‘μένα τον απλό πολίτη όλα αυτά σημαίνουν τα εξής:

1ο) Το πολιτικό σύστημα δέχτηκε ένα ισχυρότατο χτύπημα και η διαιώνισή του υπάρχει μόνο στο μυαλό όσων πιστεύουν ότι με πολιτικαντισμούς θα ξεπεραστούν τα προβλήματα της χώρας και οι υπαίτιοι θα παραμείνουν ενεργοί πολιτικοί για πολύ.

2ο) Το ΠΑΣΟΚ παραμένει στην κυβέρνηση έχοντας χάσει την λαϊκή υποστήριξη στηριζόμενο μόνο στην κοινοβουλευτική του αυτοδυναμία. Αυτό φυσικά θα το οδηγήσει όπως περίπου είπε ο πρωθυπουργός σε συναινετικά κυβερνητικά σχήματα. Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι πιο κοντά απ’ ότι πριν. Ο χρόνος των εκλογών είναι το σημείο ζυμώσεων και στο ΠΑΣΟΚ και στα υπόλοιπα κόμματα. Εδώ η ΝΔ με πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη εκβιάζει έμμεσα για το σταμάτημα των εξεταστικών.

3ο) Ο Παπανδρέου βγαίνει ενισχυμένος μέσα στο ΠΑΣΟΚ έναντι κάποιων στελεχών που θα επιχειρούσαν να τον αμφισβητήσουν. Η αμφισβήτηση Παπανδρέου μετατίθεται για αργότερα. Το δίλλημα του Παπανδρέου πιστεύω είναι να πάρει τα σκληρά μέτρα τώρα ή αμβλύνοντας το κλίμα να περιμένει συναινετικές λύσεις σε συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

4ο) Ο Σαμαράς αν και ψηλός κόντυνε αφού οι προσωπικές του επιλογές Κικίλια και Δράκου δεν κέρδισαν. Στη ΝΔ δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησής του αλλά για πόσο ακόμη;

5ο) Η ΝΔ έχασε την ευκαιρία από δική της αδυναμία να φανεί σαν εναλλακτική λύση. Μπορεί να μείωσε τη διαφορά της απ’ το ΠΑΣΟΚ αλλά η πτώση της είναι εμφανής. Αυτή η πτώση οφείλεται στο ότι η ΝΔ δεν ξεκαθαρίζει τι ακριβώς εννοεί όχι στο μνημόνιο και πως αυτό θα το κάνει πράξη αν γίνει κυβέρνηση. Το «άλλο μίγμα πολιτικής» που προπαγανδίζει προϋποθέτει αποδοχή του μνημονίου.

6ο) Το ΚΚΕ μπορεί να είχε αύξηση των δυνάμεών του αλλά οι απέχοντες δεν το εμπιστεύτηκαν γιατί παραμένει κόμμα διαμαρτυρίας χωρίς να καταθέτει πρόγραμμα διακυβέρνησης ούτε πρόθεση να πάρει μέρος σε κυβέρνηση συνεργασίας. Ο λαός συμπαθεί την διαμαρτυρία αλλά εμπιστεύεται όποιον έχει αξιόπιστο πρόγραμμα που να δίνει λύσεις στα προβλήματά του. Η αποχή μας λέει ότι κανένας δεν έχει αξιοπιστία και οι απέχοντες θα τηρήσουν στάση αναμονής παρακολουθώντας τις εξελίξεις.

7ο) Το ΛΑΟΣ μετά βίας κράτησε τα ποσοστά του αν και στη Μακεδονία είχε πτώση. Η εκλογή δημοτικών συμβούλων στο δήμο της Αθήνας από τη Χρυσή Αυγή καθώς και ενδεχόμενη αποχώρηση του Βορίδη θα μικρύνουν ακόμη περισσότερο την δύναμη του.

8ο) Η ανανεωτική αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ, Συνασπισμός κτλ) δεν κέρδισαν τίποτε εκτός της πιθανής συμμετοχή του Κουβέλη σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

9ο) Το Μητσοτακαίικο βγαίνει κερδισμένο και η ίδρυση του κόμματος της Ντόρας θα γίνει σε καλό γι’ αυτήν κλίμα. Η συρρίκνωση της ΝΔ μπορεί να οδηγήσει στελέχη της στο υπό ίδρυση κόμμα.

Οι δημοσκόποι αναλυτές προσδιορίζουν τους απέχοντες ότι είναι από 18-45 ετών και μεγάλο κομμάτι των εχόντων πανεπιστημιακή μόρφωση. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγικές ηλικίες και οι μορφωμένοι ετοιμάζονται για την ανατροπή του πολιτικού συστήματος που έφερε η μεταπολίτευση. Το πότε και πως μένει να το δούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: