Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Το ξένο είναι πάντα πιο γλυκό…



Είναι γεγονός ότι αρκετά ζευγάρια έρχονται κάποια στιγμή αντιμέτωπα με την απιστία. Πράγματι, η σεξουαλική εικόνα μιας μακροχρόνιας σχέσης ή ενός γάμου χάνει σημαντικά την ποιότητά της από τις συμπεριφορές που υιοθετούνται σταδιακά και από τους δύο συντρόφους μέσα στη συμβίωση.



Ρόλοι και συνήθειες επιδρούν αρνητικά στην αμοιβαία έλξη και την επιθυμία τους για σεξουαλική επαφή. Οι σύντροφοι πολύ συχνά παραμελούν την εικόνα τους, ξεχνούν τα «θέλω» τους και δεν προσπαθούν να αρέσουν στο σύντροφό τους. Άλλοι παράγοντες που οδηγούν στην απιστία είναι η ανάγκη για επικοινωνία και για ψυχική επαφή, ακόμη και το οικονομικό ή επαγγελματικό όφελος.

Η σεξουαλική απιστία στη σχέση μπορεί να φανερώνει την απομάκρυνση των συντρόφων, την έλλειψη σεξουαλικής ζωής, την ανάγκη για επιβεβαίωση (κυρίως στη μέση ηλικία, δηλαδή μεταξύ 45 και 50 ετών) ή την κακή επικοινωνία. Πολύ συχνά επίσης ένα σεξουαλικό πρόβλημα το οποίο μπορεί να υπάρχει στη σχέση ή στο γάμο σπρώχνει συνήθως τον άνδρα σε μία τέτοια συμπεριφορά, αφού νιώθει ότι πρέπει να επιβεβαιώσει τον ανδρισμό του και να ελέγξει κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει σεξουαλικά με μία άλλη σύντροφο ή όχι.

Η απιστία, η οποία έχει ευκαιριακό χαρακτήρα πάντως, συνήθως βιώνεται διαφορετικά –τόσο από το άτομο που προβαίνει σε αυτήν όσο και από το σύντροφο που το μαθαίνει– σε σύγκριση με την απιστία που συμβαίνει σταθερά και επαναλαμβανόμενα. Όπως και να έχει πάντως, εκλαμβάνεται ως απόρριψη και συνοδεύεται από απογοήτευση, ενοχή, αίσθημα ανεπάρκειας, απελπισίας, αγωνία και θυμό. Και τα συναισθήματα αυτά προκύπτουν από τη ματαίωση των εσωτερικών προσδοκιών αφού είναι ξεκάθαρο ότι η συμπεριφορά του συντρόφου δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι.
Κι ο ίδιος ο δράστης όμως, νιώθει συχνά ντροπή και ενοχές για την πράξη του, ενώ η απιστία κατ’ εξακολούθηση δείχνει κατά βάθος άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Σε κάθε περίπτωση, η αποκάλυψη της απιστίας είναι επώδυνη και για τους δύο, αφού προφανώς διαταράσσει το βασικό στοιχείο της σχέσης: την εμπιστοσύνη. Έτσι, οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις μεταξύ των δύο συντρόφων γίνονται σύνηθες φαινόμενο. Παρόλα αυτά η πλειοψηφία τους δεν φτάνει σε χωρισμό. Κι αυτό γιατί κατά βάθος καμιά απιστία δεν μπορεί να κλονίσει την ψυχική πίστη δύο ανθρώπων που ενδεχομένως, είτε ο ένας είτε ο άλλος είτε και οι δυο μαζί, παρασύρθηκαν σε μια σεξουαλική φυγή ηδονής –αν κι εφόσον βέβαια δεν έχουν φύγει ψυχικά από τη συναισθηματική τους σχέση. Η αγάπη στη συντροφική διαχρονική πορεία δεν παγιδεύεται από τη σεξουαλική παρόρμηση και είναι στο χέρι του ζευγαριού να διαχειριστεί την κατάσταση που αντιμετωπίζει.

Αργύρης Θεοδωρόπουλος,
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

πηγη:www.myself.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: