Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Εκλογικό θρίλερ προ των πυλών

Σε θρίλερ εξελίσσεται το ζήτημα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, με το δίλημμα του Γ. Παπανδρέου να μετατρέπεται σε υπαρκτό σενάριο τρεις μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές.
Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τις φημολογίες στα πολιτικά γραφεία και την τρομακτική άνοδο των spreads δημιουργεί.... την εντύπωση ότι η απόφαση είναι προ των πυλών.
Τα spreads σήμερα εκτοξεύθηκαν στις 913 μονάδες, ενώ προς το μεσημέρι έπεσαν στις 855 μονάδες και σταθεροποιήθηκαν στις 898 λίγο πριν το κλείσιμο. Το ιστορικά υψηλό (παρόμοια ήταν η κατάσταση τον Μάιο, λίγο πριν την υπογραφή του Μνημονίου) δείχνει τον φόβο των αγορών να επενδύσουν στην Ελλάδα λόγω ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, οι οποίες είναι ακόμα υποθετικές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να στρέφονται σε αγορές πιο ακριβών, αλλά «σίγουρων» ομολόγων.
Την ώρα που η κατάσταση είναι πιο ρευστή από ποτέ (!) και η εκλογολογία βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, υψηλόβαθμα στελέχη της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «σικέ δίλλημα» του πρωθυπουργού, προκειμένου να εκβιάσει και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του… τους οποίους βλέπει να τον εγκαταλείπουν.
Τα επικρατέστερα σενάρια, που ακούγονται, είναι δύο. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει βουλευτικές εκλογές αμέσως μετά την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών, οι οποίες θα διενεργηθούν στις 12 Δεκεμβρίου.
Το δεύτερο σενάριο λέει ότι δεν θα πάμε καν σε δεύτερο γύρο αυτοδιοικητικών, καθώς ο κ. Παπανδρέου θα προκηρύξει βουλευτικές, οι οποίες θα γίνουν μαζί (πάνω - κάτω) με τον β' γύρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: