Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

«Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του χρέους»

Το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης χρέους για την Ελλάδα είναι ορατό και ενδέχεται να γίνει με συναίνεση ακόμη και των κατόχων ελληνικών ομολόγων υποστηρίζει η Citigroup σε έκθεσή για τις ελληνικές τράπεζες.Σύμφωνα με την έκθεση, η αναδιάρθρωση του χρέους ύστερα από μερικά χρόνια, είναι πιθανό να μην κοστίσει ακριβά σε...... κανέναν από τους κατόχους ελληνικών ομολόγων.
Στην έκθεση της η Citigroup υποστηρίζει ότι η αναδιάρθρωση χρέους μέσω "κουρέματος" της αξίας των ομολόγων είναι κάτι αναπόφευκτο τα επόμενα 3 - 5 χρόνια.

Μάλιστα, εκτιμά πως μια μείωση της αξίας τους κατά 10%, θα μειώσει σε ανάλογο ποσοστό το χρέος και περίπου κατά 0,5 - 0,6% το έλλειμμα.

Σύμφωνα με τη Citigroup, τον τελευταίο χρόνο, τα ελληνικά ομόλογα, αγοράζονται σε τιμή κάτω της αξίας τους έπειτα από παζάρεμα μεταξύ κατόχων και αγοραστών.

Η τράπεζα υποστηρίζει πως το 2015 τα ελληνικά ομόλογα θα έχουν αλλάξει χέρια και πλέον οι κάτοχοι τους (η πλειονότητά τους έστω) θα είναι όσοι τα αγόρασαν αρκετά χαμηλότερα της ονομαστικής τους αξίας.

Κατά συνέπεια μια μείωση π.χ. κατά 10%, θα αποφέρει όφελος στη χώρα, και δεν θα στοιχίσει στους τότε κατόχους ομολόγων.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας Γιάννης Βαρουφάκης προειδοποίησε για τον κίνδυνο να διαλυθεί το ευρώ εάν η Ελλάδα δεν πάρει την τρίτη δόση του δανείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιθέτως ο καθηγητής Οικονομικών Τρύφων Κολλίντζας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει νέο θεσμικό πλαίσιο στην ευρωζώνη και τελικώς το ευρώ θα κινηθεί καλύτερα».
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: