Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Καταρρέουν τα τρία επιχειρήματα του «όχι» για την επιστροφή των Παρθενώνιων Γλυπτών στην Αθήνα

Κένταυρος εναντίον Λαπίθη. Διάσημοι εχθροί κατά την αρχαιότητα, «υποχρεώθηκαν» από την τέχνη να «ζουν» μαζί ανά τους αιώνες. Η μυθολογική μάχη Κενταύρων και Λαπιθών ξέσπασε στον γάμο του Πειρίθου με την Ιπποδάμεια. Οι Κένταυροι πρόσβαλαν..... τις Λαπιθίδες και η μάχη ήταν τέτοια, ώστε ο Φειδίας να την απεικονίσει στη ζωφόρο του Παρθενώνα.

Μια πλάκα της ζωφόρου με σκηνές από την Κενταυρομαχία χρησιμοποιείται τώρα από τον Νιλ ΜακΓκρέγκορ, τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου. «Η Ιστορία του Κόσμου σε 100 αντικείμενα» τιτλοφορείται το βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε και στοιχίζει 30 στερλίνες. Πρόκειται για ένα κομμάτι των Παρθενώνιων Γλυπτών, τα οποία βρίσκονται στο Μουσείο. Δεν είναι όμως το μοναδικό που «πωλείται» από αυτό. Ενα γνήσιο αντίγραφο από το Άλογο της Σελήνης (αέτωμα) τιμάται 995 στερλίνες, ένα θραύσμα 225 και διάφορες αφίσες και βιβλία ανάμεσα στις 20 και 75.

Η Ελλάδα διαθέτει στο εμπόριο αυθεντικά αντίγραφα αρχαίων έργων. Μονάχα που σε ποσοστό 100% της ανήκουν και έχουν πεντακάθαρη προέλευση. Οχι σαν τα γλυπτά που απέσπασε βίαια ο Έλγιν από τον Παρθενώνα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως στις ιστοσελίδες του ίδιου του BBC, όπου φιλοξενούνται μικρά βίντεο για το καθένα από τα 100 αντικείμενα (έτσι ξεκίνησε η ιδέα για το βιβλίο) τα σχόλια αναφέρουν: Θα ήταν ακριβέστερο να πούμε πως πάρθηκαν από την Ελλάδα αντί για το «βρέθηκαν» στην Ελλάδα. «Εκλάπησαν» από την Ελλάδα, υπό του Τόμας Μπρους, εβδόμου κόμη του Έλγιν.

Πιστό στο απόλυτο «όχι» για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας, το Βρετανικό Μουσείο βλέπει τα τελευταία χρόνια να καταρρέουν το ένα μετά το άλλο τα επιχειρήματά του. Το «εμείς τα φυλάμε καλύτερα» καταρρίφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 όταν αποκαλύφθηκε ότι τα φύλαγαν τόσο καλά, ώστε… τα έγδαραν. Τα έξυσαν, δηλαδή, με συρμάτινες βούρτσες, αποστερώντας το μάρμαρο από την «επιδερμίδα» του.

Το άλλο επιχείρημα, «αλλά δεν έχετε πού να τα βάλετε», καταρρίφθηκε με την ανέγερση του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως. Μάλιστα, οι Βρετανοί δημοσιογράφοι το βράβευσαν πρόσφατα ως το καλύτερο στον κόσμο.

Τέλος, το επιχείρημα ότι οι επισκέπτες από όλο τον κόσμο τα βλέπουν δωρεάν, πάει κι αυτό προς κατάργηση. Αιτία, οι περικοπές κατά 3% στις επιχορηγήσεις όλων των ιδρυμάτων. Πράγμα που στην περίπτωση του Βρετανικού Μουσείου μεταφράζεται σε 1,8 εκατ. στερλίνες.

Έτσι, ο διευθυντής του σκέπτεται ακόμη και να καταργήσει τη δωρεάν είσοδο, η οποία ισχύει από την ίδρυσή του, το 1735. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ιβνινγκ Στάνταρ» έχουν προηγηθεί κάποιες αποφάσεις. Η διπλοβάρδια κόβεται, έτσι ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση προσωπικού. Σύντομα, αν κανείς θέλει να πάει στο μουσείο απόγευμα, θα πρέπει να περιμένει την Παρασκευή.

Στο Βρετανικό Μουσείο κόβονται επίσης έξοδα του προσωπικού, όπως τηλεφωνήματα και η προσφορά αναψυκτικών κατά τη διάρκεια συσκέψεων (Σκoτσέζος ο ΜακΓκρέγκορ;).

Θα έχει αυτό επίπτωση στον αριθμό των επισκεπτών; Ναι, λένε οι ειδικοί στην εφημερίδα. Αναπόφευκτα, εκτός και αν, όπως σημειώνει άλλος αρθρογράφος, επιβληθεί ένα συμβολικό ποσόν εισόδου: Ας πούμε μία στερλίνα, «ποσό που ακόμα και ένα παιδάκι θα έδινε σε κάποιο ζητιάνο». Έτσι, όμως, οδηγούμαστε σε μια νέα εποχή. Για να δούμε… [ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ, ΕΘΝΟΣ]
πηγη:http://ellas2.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: