Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Τα …τελείως κουφά των εκλογών!

Δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή απέκτησαν 105 δήμοι, σχεδόν ένας στους τρεις δηλαδή, στο σύνολο της χώρας.
Όπως κάθε εκλογική αναμέτρηση έτσι κι αυτή, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου – ως πρώτη δόση των τοπικών εκλογών του 2010 – κρύβει πολλά ενδιαφέροντα, παράξενα, παράδοξα και άξια αναφοράς στοιχεία.
Για παράδειγμα......οι περισσότεροι των εκλεγμένων, από τον πρώτο γύρο δημάρχων, είναι ανεξάρτητοι και σε νησιά.

Συγκεκριμένα – και με κάποια αποτελέσματα να εκκρεμούν ακόμη, λόγω της μη επίσημης ενσωμάτωσής τους στα κομπιούτερ του υπουργείου Εσωτερικών - 68 εξελέγησαν χωρίς επίσημη στήριξη από κανένα κόμμα, 23 είχαν το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ – σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχαν και συνεργασίες με την αριστερά – 12 είχαν τη στήριξη της ΝΔ, δύο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέσσερις εκλεγέντες δήμαρχοι δεν είχαν αντίπαλο και ήταν μοναδικοί υποψήφιοι στους δήμους τους.

Το υψηλότερο ποσοστό το έλαβε – πέραν δηλαδή εκείνων που πέτυχαν 100% - ο Ι. Αθανασίου στο Αγκίστρι με 84,61%. Ακολουθούν οι Ιωσήφ Αναστασάκης στην Ιεράπετρα με 77,87%, ο Γιώργος Μαρινάκης στο Ρέθυμνο με 73,155 και ο Γιάννης Κουράκης στο Ηράκλειο με 72%, που είναι μάλλον το πιο εντυπωσιακό, εάν λάβει κανείς υπόψη το μέγεθος του δήμου.

Τα πιο ενδιαφέροντα ντέρμπι έγιναν στο δήμο Παπάγου – Χολαργού και στο δήμο Χαλκηδόνας – Νέας Φιλαδέλφειας και στο δήμο Σίφνου.

Στον τελευταίο οι δύο υποψήφιοι έπεσαν σχεδόν μαζί στο νήμα, με ποσοστιαία διαφορά 0.5% ήτοι 12 ψήφοι! Εάν άλλαζαν πλευρά 6 ψήφοι η αναμέτρηση θα είναι ακριβώς 50-50!

Στο δήμο Παπάγου- Χολαργό οι τρεις πρώτοι υποψήφιοι κινήθηκαν σε μία ποσοστιαία διαφορά της μίας μονάδας και σε απόλυτο αριθμό ψήφων περί τις διακόσιες, ενώ στο δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν ο νυν δήμαρχος Χολαργού Δημήτρης Νικολάου και ο νυν δήμαρχος Παπάγου Βασίλης Ξύδης, αμφότεροι από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα οι τρεις πρώτοι υποψήφιοι κινήθηκαν επίσης στη μία μονάδα διαφορά και ο πρώτος με τον τρίτο μόλις 230 ψήφοι. Μία κάλπη πριν το τέλος ο δεύτερος από τον τρίτο είχαν μόλις μία ψήφο διαφορά!

Η μικρότερη διαφορά μεταξύ υποψηφίων σημειώνεται στα Καλάβρυτα, πριν ενσωματωθεί η τελευταία κάλπη. Εκεί ο πρώτος από τον δεύτερο έχει διαφορά 5 ψήφων και ποσοστό 0,05%. Στην Πέλλα με το 100% των ψήφων ενσωματωμένο ο πρώτος από τον δεύτερο έχει διαφορά 0,08%, ήτοι 34 ψήφοι.

Η χαμηλότερη επίδοση υποψηφίου που κατέκτησε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο σημειώθηκε στον Άγιο Δημήτριο της Αττικής, με 19,12%. Σε αυτό το δήμο, όπως και στη Θεσσαλονίκη υπήρξαν οι περισσότεροι συνδυασμοί – εννέα τον αριθμό.

Τη χαμηλότερη επίδοση στις δημοτικές εκλογές την είχε σε ποσοστιαία βάση φυσικά ο Σπύρος Κοσιώρης στην Ηγουμενίτσα, αφού έλαβε μόλις το 0.87%, ήτοι 143 ψήφους. Αμέσως πιο πάνω είναι ο Στ. Σκεύος, υποψήφιος δήμαρχος Γαλατσίου με 0.88% και 179 ψήφους!

Την Τρίτη χειρότερη επίδοση έχει η υποψήφια δήμαρχος Λαυρεωτικής Όλγα Κηληπούρη με 1,11% και 156 ψήφους.
Για τους έχοντες περίεργη ή και θρησκόληπτη οπτική με τους αριθμούς σίγουρα δεν περνούν απαρατήρητες οι επιδόσεις τριών υποψηφίων, οι αριθμοί των οποίων παραπέμπουν σε διάφορες ερμηνείες.

Ο Γ. Ιωσηφίδης για παράδειγμα, που ήταν υποψήφιος στους Δελφούς – άλλοι συνειρμοί εδώ - έλαβε 9,99%, που ανάποδα δείχνει το γνωστό 666! Ο Ιορδάνης Λουίζος, υποψήφιος στον Μαραθώνα έλαβε 39,99% - ακόμα… χειρότερα για όσους τα βλέπουν με την οπτική της θρησκοληψίας.

Υπάρχει βέβαια και ο Α. Καραμπατζός, υποψήφιος στη Νάουσα που έλαβε 9.999 ψήφους – εδώ ίσως πολλοί να φτύνουν και στον κόρφο τους.
πηγη:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: