Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Αόρατη συμφωνία ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Αν και οι προθέσεις και από τις δύο πλευρές υπήρχαν, έτσι ώστε η προσέγγιση ΝΑΤΟ Ρωσίας να γίνει ουσιαστικότερη με την επιχειρησιακή συνεργασία των συστημάτων αεράμυνας και την...... ενσωμάτωση του ρωσικού συστήματος στη ΝΑΤΟϊκή Αντιπυραυλική ασπίδα που προώθησε και πέτυχε ο Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συνέβη όπως προκύπτει από τις δηλώσεις όλων των πλευρών, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα.
Και οι τρεις πλευρές επιδίωξαν και πέτυχαν στην ουσία μόνον ένα πράγμα: Την παύση της θεωρούμενης δυνάμει απειλής της μίας για την άλλη πλευρά - κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου- και αυτό με την αμοιβαία συγκατάθεση Μπ.Ομπάμα και Ντ.Μεντβέντεφ που για δικούς του λόγους ο καθένας θέλησε να επιστρέψει με μία "ιστορική" συμφωνία στις βαλίτσες του.
Ο μεν Μπαράκ Ομπάμα για να προωθήσει με επιτυχία στη Γερουσία τη συνθήκη μείωσης των στρατηγικών όπλων "START" κατευνάζοντας τους φόβους, ο δε Μεντβέντεφ για να μειώσει την πίεση της Κίνας, την οποία οι Ρώσοι στρατηγικοί αναλυτές θεωρούν ως την υπ'αριθμόν 1 απειλή για την ακεραιότητα της χώρας.
"Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η Ρωσία να συμμετάσχει σε αυτό. Σαφώς θα ήταν χρήσιμο για τη Ρωσία να αναπτύξει στενότερες σχέσεις με το ΝΑΤΟ εάν αυτό προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από την Κίνα, διότι η Κίνα είναι σαφώς η κύρια απειλή για μας. Αλλά είναι προφανές ότι το ΝΑΤΟ προς το παρόν, είναι σε τέτοια κατάσταση που δεν μπορεί να προσφέρει κανενός είδους ασφάλεια σε κανέναν" λέει ο Αλεξάντρ Κραμτσίκιν, αναπληρωτής διευθυντής του Στρατιωτικού και Πολιτικού Ινστιτούτου Αναλύσεων της Μόσχας.
Το τέλος της κρίσης της Γεωργίας
Ωστόσο ιστορική συμφωνία υπήρξε στη Λισαβόνα. Κυρίως επειδή οι δύο πλευρές εξέφρασαν δημόσια την αμοιβαία διαβεβαίωση ότι αίρουν το δόγμα της απειλής μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας:
"Η διακήρυξη που υιοθετήσαμε δηλώνει πως προωθούμε την ενδυνάμωση της στρατηγικής συνεργασίας και αυτό σημαίνει ότι στη σχέση μας έχουμε κατορθώσει να υπερνικήσουμε όλες τις δυσκολίες του πρόσφατου παρελθόντος" δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναφερόμενος στην κρίση των σχέσεων ΝΑΤΟ - Ρωσίας με την επέμβαση των ρωσικών δυνάμεων στη Γεωργία πριν από δύο χρόνια.
"Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε στην πυραυλική άμυνα μετατρέποντας μία πηγή παλαιότερης έντασης σε πηγή συνεργασίας" ήταν η δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος απέσπασε τη συγκατάθεση του Ρώσου προέδρου στην ανάπτυξη του προγράμματος προστασίας από βαλλιστικούς πυραύλους της Ευρώπης και των ΗΠΑ, κάτι που ήταν και η κορυφαία του επιδίωξη.
"Ξεκινώντας από σήμερα αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε στην πυραυλική άμυνα για την προστασία των στρατευμάτων μας που είναι ανεπτυγμένα στο έδαφος. Τα πρακτικά οφέλη είναι προφανή. Ανταλλάσσοντας πληροφορίες θα έχουμε μία καθαρότερη και μεγαλύτερη εικόνα στους ουρανούς, πάνω από την Ευρώπη. Θα έχουμε αυξημένη προειδοποίηση για απειλές και αποτελεσματικότερη συνεργασία στην κατάρριψη εισερχόμενων πυραύλων" ήταν η προσεκτική διατύπωση της συμφωνίας από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ρασμούσσεν που ξεκαθάρισε έτσι το τοπίο για το είδος της συνεργασίας ΝΑΤΟ - Ρωσίας στον τομέα.
Πείστηκε η Ρωσία για την αντιπυραυλική ασπίδα;
Ο Γ.Γ. τόνισε πως το σημαντικότερο που επετεύχθη πάντως, είναι να πειστεί η Ρωσία, πως το σύστημα δεν αποτελεί απειλή για την ακεραιότητά της.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα της είπονης προσπάθειας που κατέβαλε ο Μπαράκ Ομπάμα για να αλλάξει ο αρχικός σχεδιασμός του συστήματος που είχε προωθήσει η κυβέρνηση Τζορτζ Μπους, ωστόσο διευκρίνισε πως πολλές λεπτομέρειες της πυραυλικής ασπίδας παραμένουν αδιευκρίνιστες και πως το σχέδιο "θα είναι πραγματικά ειρηνικό, εάν γίνει παγκόσμιο".
Στην πράξη δηλαδή, το θέμα της πυραυλικής ασπίδας περιορίστηκε απλά στην αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών στην αεράμυνα και σε μία πρώτη επιβεβαίωση ότι αρχίζουν να αίρονται οι επιφυλάξεις της Ρωσίας για την ανάπτυξή του, αλλά όχι στην επιχειρησιακή συνεργασία των δύο συστημάτων - η οποία ωστόσο θεωρείται εφικτή από τους ειδικούς μόνο σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο και όχι σε μακροπρόθεσμο:
"Είμαι πεπεισμένος ότι πρόκειται για ένα τακτικό σύστημα άμυνας σε ένα θέατρο πολέμου, παρά ένα παγκόσμιο σύστημα" υπογράμμισε ο σύμβουλος του προέδρου Σεργκέι Πρικόντκο την περασμένη Τρίτη.
Όπως φαίνεται, το πραγματικό πεδίο συμφωνίας, το θέατρο του πολέμου, ήταν τελικά το Αφγανιστάν, όπου η Ρωσία έδωσε τη συγκατάθεσή της για τη διέλευση εφοδίων στον αμερικανικό στρατό από το Βορά, καθώς και η συνδρομή στις επιχειρήσεις καταστροφής των εκτάσεων με όπιο στη χώρα.
"Τα ζωτικά συμφέροντα (των ΗΠΑ) είναι το Ιράν, το Αφγανιστάν και η μη διάδοση (των πυρηνικών), λέει ο πολιτικός αναλυτής και μέλος του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής Ντμίτρι Σουσλόφ, "Χωρίς τη Ρωσία, κανένας από αυτούς τους στόχους δεν είναι εφικτός".
Πηγές: RT, Reuters, BBC
πηγη:http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: