Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Η διεθνής κοινότητα για την απελευθέρωση της Άουνγκ Σαν Σούου Κίι

Την ικανοποίησή της για την απελευθέρωση της Άουνγκ Σαν Σούου Κίι εκφράζει το Σάββατο η διεθνής κοινότητα.Η Νάβι Πιλάι, Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, χαιρέτισε την απελευθέρωση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ, και ζήτησε την απελευθέρωση και των άλλων πολιτικών κρατουμένων στη χώρα.
"Αυτή είναι μια θετική ένδειξη ότι οι αρχές της.... Μιανμάρ είναι έτοιμες να προχωρήσουν μπροστά με τη σοβαρή πρόκληση της μετάβασης στην δημοκρατία, και την ανάγκη για εθνική συμφιλίωση", αναφέρει η Πιλάι σε μια γραπτή δήλωσή της.

"Προφανώς, η Άουνγκ Σαν Σούου Κίι, μπορεί να έχει μια σημαντική συμβολή στη διαδικασία αυτή", πρόσθεσε.

Η Πιλάι υπογράμμισε ότι είναι "σημαντικό η απελευθέρωσή της να είναι άνευ όρων, και να τηρηθεί στην πράξη. Η μακρά κράτησή της και η στέρηση των δικαιωμάτων της παραμένουν μια σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση της Μιαμάρ", σημείωσε.

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ εξέφρασε τη λύπη της επειδή η Άουνγκ Σαν Σούου Κίι, δεν αφέθηκε ελεύθερη πριν από τις εκλογές, "όπως το είχε ζητήσει ο γγ. του ΟΗΕ", Μπαν Κι - Μουν.

Επανέλαβε την έκκλησή της προς τις αρχές να απελευθερώσουν 2.200 πολιτικούς κρατούμενους, "ως μια σαφή ένδειξη ότι η νέα κυβέρνηση προτίθεται να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να σφυρηλατήσει ένα νέο μέλλον για τη χώρα".

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), ο Ταϊλανδός Σουρίν Πιτσουσουάν δήλωσε ότι είναι "πολύ, πολύ ανακουφισμένος" μετά την απελευθέρωση σήμερα της Άουνγκ Σαν Σούου Κίι.

"Είμαι πολύ, πολύ ανακουφισμένος και ελπίζω ότι αυτό θα συμβάλει στην εθνική συμφιλίωση στη Μιανμάρ και η Άουνγκ Σαν Σούου Κίι θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα ρόλο στην εθνική συμφιλίωση", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ιαπωνία επίσης χαιρέτισε την απελευθέρωση της Άουνγκ Σαν Σούου Κίι, την οποία χαρακτήρισε ως ένα "βήμα μπροστά" και εξέφρασε την ελπίδα ότι η χούντα θα λάβει "και άλλα θετικά μέτρα".

"Η κυβέρνηση θεωρεί αυτήν την απελευθέρωση ως ένα βήμα προς τα εμπρός. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση της Μιανμάρ θα λάβει περαιτέρω θετικά μέτρα στο μέλλον για να βελτιωθεί η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προώθηση της δημοκρατίας και της εθνικής συμφιλίωσης", αναφέρει σε δήλωση του ο ιάπωνας ΥΠΕΞ Σέιτζι Μαεχάρα.

Την ικανοποίησή τους για την απελευθέρωση της Άουνγκ Σαν Σούου Κίι εξέφρασαν και οι Άνγκελα Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζί και Ντέιβιντ Κάμερον.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: