Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Έντονο φαινόμενο συζυγικής βίας



Τουλάχιστον οι μισές γυναίκες στο Βιετνάμ έχουν υποστεί τουλάχιστον μία φορά βία, φυσική, σεξουαλική, συναισθηματική από το σύζυγό τους, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα στο Ανόι η βιετναμική κυβέρνηση και τα Ηνωμένα Έθνη.

Τουλάχιστον το ένα τρίτο των έγγαμων γυναικών (34%) παραδέχονται ότι υπέστησαν βία σεξουαλική ή φυσική από το σύζυγό τους σε κάποια στιγμή της ζωής τους, σύμφωνα με την έκθεση.

Προσθέτοντας τη συναισθηματική βία (προσβολές, δημόσια ταπείνωση, απειλές) ο αριθμός αυξάνεται στο 58%. Το 9% των γυναικών δηλώνουν ότι "τώρα" είναι θύματα φυσικής ή σεξουαλικής βίας.

Η μελέτη αυτή που δημοσιοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας σε βάρος των γυναικών είναι η πρώτη αυτού του τύπου που διενεργείται στην κομμουνιστική χώρα.

"Ενώ η συζυγική βία είναι γενικευμένη, το πρόβλημα εξακολουθεί να αποσιωπείται", είπε η Χενρίκα Τζάνσεν, η βασική συντάκτρια της μελέτης, υπογραμμίζοντας ότι πολλές από αυτές τις γυναίκες θεωρούν τη βία αυτή "φυσιολογική".

Το ήμισυ των 4.838 γυναικών, ηλικίας από 18 έως 60 ετών, που ερωτήθηκαν στη μελέτη και παραδέχτηκαν ότι υφίσταντο βία, είπαν ότι πρώτη φορά μιλούν για αυτό το θέμα.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται η άμεση ανάγκη να σπάσει η σιωπή, επιμένει ο Ζαν-Μαρκ Ολιβέ, ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στο Βιετνάμ.

Τα παιδιά επίσης είναι θύματα βίας. Σχεδόν το ένα τέταρτο των γυναικών που έχουν ένα παιδί μικρότερο των 15 ετών, είπαν ότι το παιδί τους έχει ζήσει περιστατικό βίας από το σύζυγό τους.

Ωστόσο οι Βιετναμέζες δεν είναι κατ΄ανάγκην ασφαλείς μακριά από το σύζυγό τους. Το 10% μεταξύ αυτών δηλώνουν ότι υφίσταντο τη βία από ένα άλλο πρόσωπο εκτός από το σύζυγό τους, κυρίως από έναν άλλον άνδρα της οικογένειας.

Το 3% των γυναικών ομολογούν ότι ήταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πριν καν συμπληρώσουν την ηλικία των 15 ετών, κυρίως από αγνώστους.

πηγη:www.athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: