Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Τιμή ρεκόρ για κινέζικο βάζο

Ένα κινεζικό βάζο με μεγάλη ιστορία, φτιαγμένο τη δεκαετία του 1740, το οποίο είχε βρεθεί κατά τη διάρκεια "ξεκαθαρίσματος" αντικειμένων σε κατοικία σε προάστιο του Λονδίνου, συγκέντρωσε σε προσφορές 43 εκατομμύρια λίρες, δηλαδή 69 εκατομμύρια δολάρια, στον πλειστηριασμό που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Λονδίνο, Η πραγματική του αξία εκτιμάται πως φθάνει..... 40 φορές πάνω στην αξία του βάζου.

"Για αντικείμενο ασιατικής τέχνης, η τιμή αποτελεί ρεκόρ", σχολίασε η κυρία Ελεν Πόρτερ του οίκου Μπένμπριτζ στο δυτικό Λονδίνο, μιλώντας στο Reuters.

Ο αγοραστής, του οποίου τα στοιχεία δεν έγιναν γνωστά, κατοικεί στο Πεκίνο και θα πρέπει να καταβάλει κι ένα "έξτρα" 20%, σε φόρους, προκειμένου να αποκτήσει οριστικά το βάζο.

Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα Κινέζοι αγοραστές πληρώνουν υψηλά ποσά, για να αποκτήσουν καλαίσθητα αντικείμενα, που ανήκουν στην πολιτιστική τους "κληρονομιά".

Ο τρόπος με τον οποίο έφθασε το βάζο, ύψους 16 ιντσών, στο Λονδίνο παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο. Υπάρχουν, μόνον, πληροφορίες ότι αυτό έγινε στη διάρκεια της 10ετίας του 1930.

Τον Οκτώβριο φέτος, στον οίκο πλειστηριασμών Σόθμπυς, ένα άλλο κινεζικό βάζο της εποχής της δυναστείας Κουΐνγκ, "έπιασε" κοντά στα 33 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στο Χονγκ Κονγκ παμπάλαια κινεζικά κοσμήματα, άλλα είδη τέχνης και διάφορα ρολόγια κατάφεραν να συγκεντρώσουν συνολικά άλλα 400 εκατομμύρια δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: