Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Στα δύο το Παρακαταθηκών, τράπεζα το δεύτερο κομμάτι!

Εκ βάθρων αλλαγή της δομής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος επιχειρείται με τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά. Η κυβέρνηση προωθεί τον δημόσιο πυλώνα, διαχωρίζοντας το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στα δύο.Από τις εξελίξεις αυτές, ωφελημένη αναμένεται να....... βγει η ΑΤΕ, λαμβάνοντας ως «προίκα» - μέσω συγχώνευσης - το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο των 540 εκατ. ευρώ που σήμερα έχει το ΤΠΔ. Εν τω μεταξύ η Αγροτική μετά τη Citi προωθεί το κλείσιμο 30 καταστημάτων.

Τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα έθεσε χθες το υπουργείο Οικονομικών με την απόφασή του να «σπάσει» τις δραστηριότητες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στις καθαρά δημόσιες υπηρεσίες παρακαταθήκης και στις καθαρά τραπεζικές εργασίες.
Πρόκειται για απόφαση που προλειαίνει το έδαφος για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και σημαντικού μεγέθους πιστωτικού ιδρύματος δημόσιου χαρακτήρα, σύμφωνα με τις αρχικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας.

Το ΤΠ & Δανείων, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, θα συνεχίσει να παρέχει τη δημόσια υπηρεσία της παρακαταθήκης, ενώ στον θυγατρικό πιστωτικό φορέα που θα δημιουργηθεί θα ενσωματωθούν οι σημερινές δραστηριότητες που αφορούν τραπεζικές εργασίες. Για τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του ΤΠ & Δανείων θα πραγματοποιηθεί ειδική μελέτη με στόχο η νέα δομή να οδηγεί σε αναβάθμιση και περαιτέρω ανάπτυξη των υπηρεσιών του Οργανισμού. Το υπουργείο Οικονομικών σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι με τις προαναφερόμενες αλλαγές δεν δημιουργείται οποιοδήποτε πρόβλημα ως προς το προσωπικό του ΤΠ & Δανείων και τους όρους εργασίας του.

Μετά τις εξελίξεις αυτές ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η μορφή που θα αποκτήσει ο δημόσιος πυλώνας, αφού το Ταμείο θα υποχρεωθεί να αποσχίσει τις τραπεζικές εργασίες και να δημιουργήσει είτε μια νέα τράπεζα είτε να συμπορευθεί με μια υπάρχουσα τράπεζα δημόσιου συμφέροντος. Εδώ ακριβώς αναζωπυρώνονται τα γνωστά σενάρια περί συγχώνευσης με την Αγροτική Τράπεζα η εισφορά των τραπεζικών του εργασιών στην Τράπεζα Αττικής.

Με ενεργητικό της τάξης των 6,677 δισ. ευρώ το 2009, χαμηλό δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις και 200.000 αξιόπιστους δανειολήπτες αφού είναι όλοι τους δημόσιοι υπάλληλοι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αποτελεί πολύφερνη νύφη για ολόκληρη την ελληνική τραπεζική αγορά. Απώτερος στόχος παραμένει πάντα να υπάρξει πλήρη εξασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και να κινητοποιηθούν οι αναπτυξιακοί παράγοντες της χώρας για την παροχή της αναγκαίας ρευστότητας στην οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την απόσχιση των τραπεζικών δραστηριοτήτων η κυβέρνηση απαλλάσσεται και από την πίεση της Κομισιόν περί έμμεσων κρατικών ενισχύσεων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που εγείρουν ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού.


ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ιδρύθηκε το 1919, είναι αυτόνομος χρηματοπιστωτικός οργανισμός υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών και έχει ως σκοπό την αποκλειστική φύλαξη και διαχείριση κάθε είδους παρακαταθήκης.

Διαχρονικά, ωστόσο, και παράλληλα με την εξέλιξη της λειτουργίας του κράτους το Ταμείο ανέπτυξε και άλλες δραστηριότητες, κυρίως στον τομέα διαχείρισης κεφαλαίων διάφορων δημόσιων φορέων. Από το σύνολο των δραστηριοτήτων του δημιουργήθηκαν τα περιθώρια διάθεσης κεφαλαίων υπό μορφή δανείων και θεσμοθετήθηκαν οι κατηγορίες δανειζομένων όπως είναι μέχρι σήμερα.

Χρονικά η ιστορία επιμερίζεται σε τρεις φάσεις με την πρώτη να κρατά μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όπου το Ταμείο δανειοδοτούσε κυρίως έργα ύδρευσης, κατασκευής λιμένων και οδοποιίας μέχρι και αγοράς όπλων. Η δεύτερη αρχίζει από τη λήξη του Πολέμου μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του '80, η οποία χαρακτηρίζεται από προσπάθεια ανασχηματισμού διαθέσιμων κεφαλαίων. Την περίοδο αυτή ξεκινά και η χορήγηση σημαντικών δανείων σε δημοσίους υπαλλήλους και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η τρίτη φάση περιλαμβάνει τις τελευταίες δεκαετίες, η οποία χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη νέων θεσμών και τη δανειοδότηση δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων. Παράλληλα, συνάπτει δάνεια πολλών δισ. ευρώ με την ΕΤΕπ και τα μεταβιβάζει σε δήμους και κοινότητες και ενισχύει το χαρτοφυλάκιό του με τραπεζικές μετοχές.
πηγη:www.kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: