Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Διατροφή για γερή και υγιή καρδιά

Το φαγητό και η μαγειρική είναι μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής. Δεν παύει, όμως, εκτός από γεύση να μας προσφέρει και πολύτιμα συστατικά που μας θρέφουν και μας διατηρούν υγιείς! Η καρδιά αποτελεί, ίσως, το πιο ζωτικό......... όργανο του σώματός μας. Η ποιότητα της διατροφής καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μπορεί να γίνει ασπίδα προστασίας της υγείας της καρδιάς.

«Κοκκινίστε» το πιάτο σας με… πολυφαινόλες
Οι πολυφαινόλες αποτελούν συστατικά που βρίσκονται σε πολύ μικρή ποσότητα στα τρόφιμα και έχουν αντιοξειδωτική δράση, διατηρώντας την καλή υγεία των αγγείων, ενώ προστατεύουν την «κακή» χοληστερόλη από την οξείδωση. Βρίσκονται: στο κόκκινο κρασί, στα κόκκινα και μωβ φρούτα, σε χυμούς από κόκκινο σταφύλι και βατόμουρο (που είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά συστατικά) και σε ξηρούς καρπούς.

Εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή, όπως το πορτοκάλι και οι 100% φυσικοί χυμοί τους είναι τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, κάλιο και φυτικές ίνες, συστατικά που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία της καρδίας, του αγγειακού συστήματος και στον έλεγχο βάρους. Αν χρειάζεστε μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C (όπως για παράδειγμα οι καπνιστές), επιλέξτε χυμό πορτοκάλι εμπλουτισμένο με έξτρα βιταμίνη C.

Ω-3
Τα ω-3 λιπαρά, γνωστά ως «καλά» λιπαρά, βρίσκονται κυρίως στα ψάρια, τα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς, αλλά και σε εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως οι λειτουργικοί φυσικοί χυμοί φρούτων με ω3. Αποτελούν έναν ισχυρό σύμμαχο του καρδιαγγειακού συστήματος, βελτιώνοντας τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα και τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, σε υπερτασικά άτομα.

Ακόρεστοι σύμμαχοι
Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά ανήκουν στην κατηγορία των «καλών» λιπαρών, λόγω της ευεργετικής επίδρασής τους στην καρδιά. Η αντικατάσταση του ζωικού λίπους - «κακά» ή κορεσμένα λίπη- με πολυακόρεστα και μονοακόρεστα φαίνεται πως βελτιώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα. Το ελαιόλαδο είναι η βασικός αντιπρόσωπος των μονοακόρεστων, ενώ πολυακόρεστα συναντάμε σε τρόφιμα όπως τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, το σουσάμι και οι μαλακές μαργαρίνες.

& καλή όρεξη …
Ενδεικτικό γεύμα πλούσιο σε όλα τα παραπάνω συστατικά….
1 σαλάτα με ρόκα, ρόδι, κομματάκια πορτοκάλι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι με 2 μισά καρύδια και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 φιλέτο σολωμό (ψητό στη λαδόκολλα με πολύχρωμα λαχανικά και χυμό πορτοκαλιού)
1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης\
1 ποτήρι κόκκινο ή λευκό κρασί

Κοκκίνου Φωτεινή
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
www.nutrimed.gr
πηγη:http://www.diet4me.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: