Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Χρησμός Παπακωνσταντίνου για το χρέος ανάβει φωτιές…

Ένας …χρησμός του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου από την Φρανκφούρτη, όπου διεξάγεται το Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο, ήρθε να αναστατώσει την ελληνική αγορά, καθώς ερμηνεύθηκε ως διάθεση για..... αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

"Η σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού δημιουργεί θέματα ηθικής τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν", δήλωσε ο υπουργός Οικονιμκών, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. "Επί της αρχής, κάποια μορφή συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα είναι απολύτως λογική", πρόσθεσε.

Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ερμήνευσαν τη συγκεκριμένη δήλωση ως ένδειξη πρόθεσης για να προχωρήσει η χώρα μας στην αναδιάρθρωση, αλλά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε πάντως ότι η συγκεκριμένη δήλωση δεν αποτυπώνει την πλήρη φράση του κ. Παπακωνσταντίνου.

Άλλωστε, στην ομιλία του στο συνέδριο, ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι είναι επιζήμια η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης. «Εάν ανοίξουμε τώρα μια συζήτηση, η οποία περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση του χρέους και τα haircuts, τότε νομίζω ότι οι άνθρωποι υποτιμούν τη ζημία που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτή - ζημία για την ελληνική οικονομία, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Όλες οι παράπλευρες απώλειες στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θα έστελνε λάθος μήνυμα, δεν θα έλυνε τίποτα και θα έβλαπτε και άλλες χώρες της περιφέρειας", τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος, μάλιστα, τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης του χρέους, δηλώνοντας ότι "η παράταση (της αποπληρωμής των δανείων), αν γίνει, θα αποτελεί επιβράβευση αυτών που έχουν επιτευχθεί, δεν θα είναι υποκατάστατο για αυτά που θα έπρεπε να γίνουν".

Η εγχώρια αγορά ομολόγων δεν αντέδρασε, με το spread να παραμένει στα επίπεδα των 890 μονάδων, ωστόσο το χρηματιστήρια γύρισε στο “κόκκινο” με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί κατά 1% και πλέον.
πηγη:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: