Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Βατερλώ υπουργείου Οικονομικών με τον ΦΠΑ στα καύσιμα!

Μας το "ταχυδρόμησε":
filologos10.wordpress.com

Του Νώντα Χαλδούπη

Γκάφα ολκής με την κατάργηση της καταβολής 1,2% της αξίας σε κάθε αγορά καυσίμων

Από 1ης Ιανουαρίου η εξίσωση φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης
Όργιο φοροδιαφυγής από βενζινοπώλες.... προκαλεί τεράστια «αιμορραγία» εσόδων από ΦΠΑ, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έστρωσε μόνο του το… χαλί στους φοροφυγάδες, με τη φετινή αλλαγή του καθεστώτος απόδοσης του φόρου. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να αυξήσει από την 1η Ιανουαρίου τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, προχωρώντας σε εξίσωση με τον φόρο του πετρελαίου κίνησης, που θα φέρει μεγάλη επιβάρυνση στα ελληνικά νοικοκυριά.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», οι… μαθητευόμενοι μάγοι του υπουργείου Οικονομικών διέπραξαν μια σοβαρή γκάφα, διευκολύνοντας την κλοπή ΦΠΑ από τους πρατηριούχους, με αποτέλεσμα να έχει ανοίξει μια μεγάλη «τρύπα» στις εισπράξεις από τον σημαντικότερο έμμεσο φόρο: Μέχρι την ψήφιση του τελευταίου φορολογικού νόμου, οι βενζινοπώλες ήταν οι πιο σταθεροί… καλοπληρωτές ΦΠΑ, καθώς απέδιδαν τον φόρο με ειδικό καθεστώς. Σε κάθε αγορά καυσίμων κατέβαλλαν το 1,2% της αξίας του φορτίου και, έτσι, το υπουργείο Οικονομικών εξασφάλιζε σταθερές ροές πληρωμών και περιορίζονταν τα περιθώρια κλοπής του φόρου.
Όμως, οι «φωστήρες» του υπουργείου επιχείρησαν με τον τελευταίο φορολογικό νόμο να αλλάξουν συνολικά το καθεστώς φορολόγησης των βενζινοπωλών και τους υποχρέωσαν να τηρούν βιβλία γ’ κατηγορίας, ώστε να πληρώνουν φόρο εισοδήματος με λογιστικό προσδιορισμό των κερδών τους. Δεν αντιλήφθηκαν, όμως, ότι με το νέο καθεστώς και την εξ αυτού συνεπαγόμενη κατάργηση της προκαταβολής ΦΠΑ θα άνοιγε διάπλατα το «παράθυρο» της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βενζινοπώλες -και ιδίως αυτοί που διαχειρίζονται μικρά πρατήρια και είναι ευκολότερο να ελέγξουν τη ροή έκδοσης αποδείξεων λιανικής- έχουν αξιοποιήσει κατάλληλα το νέο καθεστώς, περιορίζοντας την έκδοση αποδείξεων, ώστε αποδίδουν και λιγότερο ΦΠΑ. Έτσι, βενζινάδικα που κατέβαλαν σημαντικά ποσά ΦΠΑ με το προηγούμενο καθεστώς, με το νέο παίρνουν και επιστροφές φόρου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, οι βενζινοπώλες τελικά θα πληρώνουν λιγότερο φόρο εισοδήματος από αυτόν που πλήρωναν με το προηγούμενο καθεστώς τεκμαρτού προσδιορισμού του φόρου.
«Τσουχτερό» πετρέλαιο
Εν όψει των σοβαρών προβλημάτων στο σκέλος των εσόδων του νέου προϋπολογισμού το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην αναβάλει για την επόμενη σεζόν διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης (Οκτώβριος 2011) την εξίσωση των φόρων στους δύο τύπους καυσίμων, αλλά να εφαρμόσει το μέτρο από τις αρχές του επόμενου χρόνου.
Η αύξηση του φόρου, από τα 21 ευρώ/χιλιόλιτρο στα 41,2 ευρώ φέρνει επιβάρυνση της τάξεως του 60% στο κονδύλι θέρμανσης των οικογενειών, η οποία θα επιβαρύνει τελικά τη συντριπτική τους πλειονότητα, αφού το επίδομα θέρμανσης που θα καθιερωθεί -και θα ισοδυναμεί με επιστροφή της διαφοράς φόρου- θα δοθεί σε μικρό αριθμό δικαιούχων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να χρησιμοποιήσει σαν «πιλότο» για το επίδομα θέρμανσης την κατηγοριοποίηση που έγινε στο πλαίσιο της εφαρμογής του λεγόμενου «κοινωνικού τιμολογίου» της ΔΕΗ, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί ακριβώς η ίδια βάση δεδομένων για τους δικαιούχους, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.
Έτσι, το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί σε άτομα με χαμηλό εισόδημα (μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο μισθωτών), οικογένειες με τουλάχιστον τρία τέκνα, μακροχρόνια ανέργους (άνεργοι για συνεχές χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών) και άτομα με αναπηρία 67% και άνω. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα ορίσει πλαφόν κατανάλωσης για το επίδομα θέρμανσης, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες στις διάφορες περιοχές της χώρας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μια μέρα μετά τις δηλώσεις Γιούνκερ, ο οποίος ευθέως έθεσε θέμα νέων μέτρων και λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη της τρόικας, στις 15 του Νοέμβρη, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκοιμίσει το λαό μπροστά στα χειρότερα που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ψεύδεται καθώς ισχυρίζεται ότι δε θα θίξει μισθωτούς και συνταξιούχους. Οι νέες δραστικές περικοπές των δαπανών στα νοσοκομεία και στους άλλους οργανισμούς, οι νέες αυξήσεις στο ΦΠΑ και στο πετρέλαιο θέρμανσης, το τεράστιο κρατικό χρέος προς το ΙΚΑ, θα φέρουν νέα βάρη στο λαό, νέες περικοπές στις συντάξεις. Ταυτόχρονα η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η ανεργία, που θεριεύει και η γενίκευση της μερικής - ελαστικής εργασίας, οδηγούν πλατιά τμήματα της εργατικής τάξης σε συνθήκες πείνας και εξαθλίωσης.