Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Την ιδανική δίαιτα, υποστηρίζουν ότι σχεδίασαν Δανοί επιστήμονες

Δανοί ερευνητές καθόρισαν την ιδανική δίαιτα κατά της πρόσληψης βάρους: πλούσια σε πρωτεΐνες και φτωχή σε γλυκίδια, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, όπως προκύπτει από στοιχεία που..... δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.
Τα αποτελέσματα σχετικά με τα παιδιά, δημοσιεύονται ξεχωριστά στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους Δρ Τόμας Μέινερτ Λάρσεν και Αρνε Αστρουπ από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και χρηματοδοτήθηκε με 14,5 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε η διατροφολόγος Αγγελική Παπαδάκη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στόχος της έρευνας «Διογένης», ήταν να καθοριστεί η καταλληλότερη δίαιτα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, εξηγούν οι εισηγητές σε ανακοίνωσή τους.

Η έρευνα έγινε σε 772 ευρωπαϊκές οικογένειες με τουλάχιστον ένα παιδί ηλικίας από πέντε ως 17 ετών απόλυτα υγιές, και με τον ένα γονιό να είναι από 18 ως 65 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν, χωρίς να προκαλέσουν εκπλήξεις, ότι η ιδανική δίαιτα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φτωχή σε ζωικά λίπη και γλυκίδια.

Η δίαιτα περιλαμβάνει: άσπρο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, όσπρια για την πρόσληψη φυτικών ινών και λιγότερο άσπρο ψωμί και ρύζι.

Οι ερευνητές επέλεξαν στις οικογένειες αυτές να υπάρχουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι γονείς, συνολικά 938 ενήλικες. Από τα 827 παιδιά των οικογενειών αυτών, ένα σημαντικό ποσοστό ήταν υπέρβαρα.

Το συγκεκριμένο πρότυπο διατροφής δεν απαιτεί τον υπολογισμό των θερμίδων και την ποσότητα της κάθε μερίδας ώστε να μην αυξάνεται το σωματικό βάρος.

Οι ενήλικες που συμμετείχαν στην έρευνα ακολούθησαν, πριν αρχίσει και για διάστημα οκτώ εβδομάδων, δίαιτα 800 θερμίδων ημερησίως χάνοντας κατά μέσο όρο 11 κιλά. Αμέσως μετά επέλεξαν τυχαία να ακολουθήσουν για έξι μήνες μια από τις πέντε διαφορετικές δίαιτες που τους προτάθηκαν, όλες φτωχές σε ζωικά λιπαρά, ώστε να καταλήξουν ποια είναι η πιο αποτελεσματική.

Το συμπέρασμα ήταν πως αυτή που περιείχε περισσότερες πρωτεΐνες και λιγότερα γλυκίδια είχε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Τα 827 παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα, από τα οποία το 45% ήταν υπέρβαρα, δεν υποβλήθηκαν σε δίαιτα, πριν συμμετάσχουν στην έρευνα και απλώς υποβλήθηκαν σε δίαιτα αδυνατίσματος όπως και οι γονείς τους.

Όμως τα αποτελέσματα στα παιδιά ήταν εντυπωσιακά, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες. Το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών που ακολούθησαν δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες και φτωχή σε γλυκίδια μειώθηκε από 46% ως 15%.

Σημαντικός εμφανίζεται στη νέα δίαιτα ο ρόλος του λεγόμενου «γλυκαιμικού δείκτη», που δείχνει πόσο γρήγορα αυξάνεται η γλυκόζη στο αίμα μετά την κατανάλωση διαφόρων τροφών.

Η νέα δίαιτα δείχνει ότι, εκτός από την αύξηση στην λήψη πρωτεϊνών, οι άνθρωποι, για να χάσουν βάρος, πρέπει να τρώνε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως ψωμί ολικής αλέσεως. Μια δίαιτα με χαμηλές πρωτεΐνες, αλλά με τροφές που αυξάνουν το γλυκαιμικό δείκτη, τελικά προσθέτουν κιλά. Δυστυχώς οι περισσότερες ετικέτες τροφίμων δεν αναφέρουν το γλυκαιμικό δείκτη τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ.πρακτ.
πηγη:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: