Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ.

Mας το "ταχυδρόμησε":
thalamofilakas.blogspot.com

Τούτο το βιβλίο αποτελεί την πιο αξιόλογη εργασία, που γράφτηκε ποτέ, για τον Αλέξανδρο το Μέγα. Καμιά βιογραφία, είτε επιστημονική είτε μισοφανταστική, δεν είναι δυνατό να παραβληθεί με αυτό. Ο Έγκελς (Engels) χρησιμοποιεί, κατ’ ελάχιστο, όλη την..... αρχαιολογική εργασία που έχει γίνει στην Ασία, κατά την τελευταία γενεά και την κάνει ευπρόσιτη. Η προσεκτική ανάλυση του εδάφους, των κλιματολογικών συνθηκών και των αναγκών για τη συντήρηση των στρατευμάτων, συνδυαζόμενα από την αρχή ως το τέλος μ’ έναν έντεχνο τρόπο, μας βοηθούν, σε συσχετισμό με τις εκάστοτε επιλογές που παρουσιάζονταν, στην κατανόηση των στρατηγικών αποφάσεων του Αλεξάνδρου.

Η κυριότερη αξία αυτού του εκλεκτού βιβλίου είναι πιθανόν, ο τρόπος με τον οποίο ξαναζωντανεύει έναν αρχαίο στρατό, όπως πραγματικά ήταν και πορευόταν κατά την αρχαιότητα. Παρουσιάζει πώς δαπανούσε το χρόνο ακόμα και σε απλές ενέργειες, όπως στην καθαριότητα, την περιποίηση και διατροφή των κτηνών, τη συγκρότηση των αμάχων που ακολουθούσαν τη στρατιά κ.λ.π.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που θα εμβάλει τον αναγνώστη σε μεγάλη σκέψη. Και δεν υπάρχουν πολλά βιβλία για τον Αλέξανδρο που να πετυχαίνουν αυτόν το σκοπό. (Σχόλιο της New York Review of Books).

Ένα βιβλίο για σημαντική έκταση αναγνωστών. Δε βλέπει, περιορισμένα, μόνο τις ενέργειες του Αλεξάνδρου, αλλά εμβαθύνει σε όλη την έκταση αυτών των γεγονότων. Ο Έγκελς απασχολήθηκε μ' ένα θέμα που από πρώτη άποψη φαίνεται ανιαρό, δηλ. με τα προβλήματα διοικητικής μέριμνας της στρατιάς του Αλεξάνδρου, αποδείχνοντας πόσο οι ανάγκες ενός στρατού κατά την κίνησή του, περιόριζαν και ρύθμιζαν τη στρατηγική του. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον για όλους εκείνους που σπουδάζουν τη στρατιωτική ιστορία της, πριν από τον ατμό, εποχής και ακόμα για όλους εκείνους που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν τις κινήσεις των αρχαίων λαών. Τα συμπεράσματα και τις απόψεις του Έγκελς, ασφαλώς δε θα τις αποδεχτούν όλοι οι αναγνώστες, αλλ’ όλοι θα του αναγνωρίσουν την εξαίρετη εργασία του. (Σχόλια ANNALS).

Ο Έγκελς έχει πετύχει τα ακατόρθωτα. Έχυσε νέο και πλήρες φώς στις εκστρατείες του Αλεξάνδρου. Πραγματικά, αντιμετώπισε αυτός τόσο καλά μια μονογραφία.
(Σχόλιο Υπουργείου Άμυνας ΗΠΑ)

Απόδοση στα ελληνικά: Δημήτρης Πυριόχος
Επιμέλεια: Παναγιώτης Ζαχαρής
Έκδοση ΔΕΚ/ΓΕΣ, Αθήνα 1986

Αγγλικός τίτλος του έργου:
Alexander the Great and the Logistics of the Macedonian Army

pdf (με σελιδοδείκτες), 257 σελίδες

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1. Έκφραση ευχαριστιών
2. Εισαγωγή
3. Κεφ. 1ο: Ο Μακεδονικός Στρατός και το Σύστημα της Διοικητικής του Μέριμνας
4. Κεφ. 2ο: Ελλάς και Τουρκία
5. Κεφ. 3ο: Συρία, Λίβανος, Ισραήλ, Αίγυπτος και Ιράκ
6. Κεφ. 4ο: Ιράν και Αφγανιστάν
7. Κεφ. 5ο: Ουζμπεκιστάν, Ταντζικιστάν, Τουρκμενιοτάν, Πακιστάν και Νότιο Ιράν
8. Κεφ. 6ο: Συμπεράσματα
9. Παράρτημα 1ο: Κλίμακες εφοδίων συντήρησης
10. Παράρτημα 2ο: Τοποθεσία του ποταμού Πίναρου
11. Παράρτημα 3ο: Χρονολογικοί πίνακες της εκστρατείας στη Γεδρωσία
12. Παράρτημα 4ο: Η πορεία του Αλεξάνδρου στην έρημο της Γεδρωσίας
13. Παράρτημα 5ο: Πίνακες Κλιμάκων και σχόλια επάνω σ' αυτές
14. Παράρτημα 6ο: Πίνακας Χαρτών
15. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (Στην Αγγλική Γλώσσα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: