Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Τα τέσσερα στάδια αναδιάρθρωσης χρέους που προωθεί το Βερολίνο

Με τέσσερις φάσεις αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους θα αντιμετωπίζονται μετά το 2013 οι δημοσιονομικές κρίσεις που οδηγούν σε αδυναμία δανεισμού εφόσον γίνει δεκτή η πρόταση της Γερμανίας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 16 και 17 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τον γερμανική πρόταση και..... στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Bloomberg, τα 4 στάδια της αναδιάρθρωσης του χρέους όσον χωρών ζητούν βοήθεια από το EFSF και με τα οποία επιχειρείται η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα είναι τα εξής και θα ισχύσουν από το 2013 και μετά:

1ο στάδιο: Αν κράτος-μέλος αδυνατεί να σηκώσει κεφάλαια από τις αγορές και προσφύγει στον μηχανισμό, τότε «αυτομάτως» θα εξαναγκάζονται από τους όρους τον ομολογιακών εκδόσεων οι ιδιώτες -όπως οι τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα επενδυτικά κεφάλαια και οι απλοί ιδιώτες- να δεχτούν επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ομολόγων που κατέχουν. Το κράτος θα προχωρά σε αυστηρή λιτότητα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά του.

2ο στάδιο: Τα υπόλοιπα κράτη θα εξετάζουν την οικονομική κατάσταση και ομόφωνα θα αποφασίζουν αν το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με περαιτέρω επιμήκυνση ή και κεφαλαιακές ενισχύσεις. Το κράτος-μέλος που θα έχει ζητήσει βοήθεια δεν θα συμμετέχει στη διαδικασία εκτίμησης και απόφασης. Τα δάνεια που θα χορηγούνται θα έχουν αυστηρούς όρους και υψηλό τόκο.

3ο στάδιο: Εάν τα προβλήματα επιμένουν μεσολαβητής , πιθανόν η τρόικα, θα διαπραγματεύεται με τους ομολογιούχους αναδιάρθρωση με μείωση ονομαστικής αξίας.

4o στάδιο: Αν τα προβλήματα επιμείνουν το κράτος θα προχωρά σε στάση πληρωμών

Για να επιτευχθούν όλα αυτά στις μελλοντικές εκδόσεις κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης θα αναγράφεται «ρήτρας συλλογικής δράσης» που το Βερολίνο θέλει να αρχίσει από το 2011

Συνέπεια βέβαια μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι η δραματική αύξηση του κόστους δανεισμού των χωρών μελών που θα θεωρούνται πιθανοί λήπτες της βοήθειας του μηχανισμού.

Και σε αυτήν την προοπτική έχει διατυπώσει σθεναρές αντιρρήσεις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αφού ουσιαστικά υπονομεύεται η ανεξαρτησία της στην διαμόρφωση του κόστους του χρήματος.
πηγη:www.politis-gr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: