Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Ατονούν οι προσπάθειες μεταρρυθμίσεων

Σχόλιο του Economist αναφέρεται στην ανησυχία των αγορών μετά τα σχόλια Παπανδρέου περί πρόωρων εκλογών και εκτιμά ότι ακόμα και σε περίπτωση συνασπισμού, οι χώρας να αποφύγει την πτώχευση θα ήταν πιο ισχνές από ποτέ.
Ανήσυχες οι αγορές, όπως φαίνεται από την άνοδο των spread, μετά τα σχόλια του πρωθυπουργού περί πρόωρων εκλογών, σχολιάζει... ο Economist, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι προσπάθειες μεταρρυθμίσεων ατονούν και αναφέρει ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την καθυστέρηση στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η υστέρηση των φορολογικών εσόδων και οι δυσκολίες της περαίωσης.

Ο Economist εκτιμά ότι ακόμα και σε περίπτωση συνασπισμού μετά τις ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, οι πιθανότητες της χώρας να αποφύγει την πτώχευση θα ήταν πιο ισχνές από ποτέ.

Την ίδια ώρα, συνεχίζουν την αυξητική τους πορεία τα επιτόκια των ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Στην Ελλάδα, το spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς κινείται πάνω από τις 890 μονάδες βάσης (8,9 εκατοστιαίες μονάδες) και το επιτόκιο του διαμορφώνεται πάνω από το 11%.

Στην Ιρλανδία, το επιτόκιο του 10ετούς τίτλου έφθασε το 7,8%, παρά τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών της χώρας ότι ο προϋπολογισμός του 2011 θα προβλέπει μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ, για τη μείωση του ελλείμματος, ποσό που αντιστοιχεί στο 40% της συνολικής προσαρμογής των 15 δισ. ευρώ έως το 2014, την οποία έχει ανακοινώσει η ιρλανδική Κυβέρνηση.

Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου στην Πορτογαλία έφθασε την Πέμπτη το 6,7% και ενώ είχε εγκριθεί το πλαίσιο της συμφωνίας της κυβέρνησης με το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Αντιπολίτευσης για αυστηρά μέτρα μείωσης του ελλείμματος στον Προϋπολογισμό του 2011.

Η άνοδος των επιτοκίων αποδίδεται από τους αναλυτές στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή, για τη συμμετοχή και των ιδιωτικών φορέων - κυρίως τραπεζών και συνταξιοδοτικών ταμείων - σε ενδεχόμενη μελλοντική αναδιάρθρωση κρατικού χρέους, στο πλαίσιο του Νέου Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων στην Ευρωζώνη.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: