Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Επαφές Παπανδρέου με Μέρκελ, Ομπάμα, Γκιούλ

Συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, είχε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.Σύμφωνα με..... έγκυρες πληροφορίες στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης με τον κ. Παπανδρέου να ενημερώνει την κ. Μέρκελ για την ελληνική πρόταση και τον διαφορετικό μηχανισμό που προτείνει η Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο συμφώνησαν να αναθέσουν σε ομάδες συνεργατών τους να συζητήσουν το θέμα. Η συνάντηση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, χαρακτηρίσθηκε εποικοδομητική από τον κ. Παπανδρέου.

Μια από τις βασικές διαφορές μεταξύ της γερμανικής πρότασης και της ελληνικής, είναι ότι στην ελληνική προβλέπεται, μεν, η συμμετοχή ιδιωτών και Τραπεζών στον μηχανισμό στήριξης, αλλά με την επιβολή φόρου ή φόρων.

Διάλογος με Γκιούλ

Σύντομο διάλογο είχε κατά τη διάρκεια της Συνόδου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και με τον τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ο διάλογος έγινε όταν ο κ. Γκιουλ ανέφερε, κατά τη συζήτηση του θέματος των σχέσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ, τη γνωστή θέση της Τουρκίας για τη συμμετοχή της Κύπρου στους διεθνείς οργανισμούς και εν προκειμένω στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου απάντησε στους ίδιους τόνους, ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να λυθεί το Κυπριακό και ζήτησε από όσους μπορούν να βοηθήσουν για να λυθεί το θέμα, να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, όπως επιθυμεί και ο κ. Χριστόφιας, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου. Ζήτησε, επίσης, να αφεθούν οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να συνεννοηθούν για το μέλλον του νησιού και η λύση που θα δοθεί να είναι πρότυπο συμβίωσης διεθνώς.

Στήριξη από Ομπάμα

Ο πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία και με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος του είπε ότι και οι δύο ανέλαβαν τα ηνία των χωρών τους σε πολύ δύσκολες περιόδους και ότι προσπαθούν και οι δύο πολύ.

Κοντά βρέθηκε και ο κ. Γκιουλ και ο αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στον έλληνα πρωθυπουργό και τον τούρκο πρόεδρο, τους είπε ότι είναι δύο άνθρωποι που θέλουν να λύσουν τα προβλήματα της περιοχής.

Δηλώσεις Παπανδρέου για τα αποτελέσματα της Συνόδου

Μιλώντας για το νέο νατοϊκό δόγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε με το καβαφικό "και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους, οι άνθρωποι αυτοί ήταν μια κάποια λύση". Η απάντηση που έδωσε ο κ. Παπανδρέου ήταν ότι το νέο δόγμα έρχεται να δώσει νέα κατεύθυνση για τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων, τα οποία θα επιλύονται μέσω συνεργασίας περισσότερων κρατών.

Οι συνεργασίες, τόνισε πρέπει να περιλάβουν και τις χώρες που μετείχαν στην Πρωτοβουλία της Κωνσταντινούπολης και σε άλλες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, με στόχο την κοινή ασφάλεια. Ανέφερε επίσης ότι τα σημερινά προβλήματα δεν δημιουργούνται, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, από τις μεγάλες χώρες, αλλά από χώρες με ανίσχυρες δομές και γι αυτό πρέπει να ενισχυθούν η δημοκρατία και οι πολίτες.

Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη των εργασιών, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι το νέο δόγμα αξιολογεί τις νέες απειλές που απειλούν σήμερα την ανθρωπότητα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, ο φονταμεταλισμός κλπ.

Όλα αυτά όπως είπε, αλλάζουν τη μορφή του ΝΑΤΟ, το οποίο καλείται να στηρίξει μια πιο δημοκρατική κοινωνία στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Επίσης ο κ. Παπανδρέου εξήρε την προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό ξεπερνιούνται τα ταμπού του Ψυχρού Πολέμου.

Συνάντηση με Χάρπερ

Στη Λισαβόνα, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε συνάντηση και με τον καναδό ομόλογό του Στίβεν Χάρπερ, με τον οποίο συζήτησαν θέματα διμερών σχέσεων, ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Βιρμανία Αούνγκ Σαν Σούου Κίι. Στη συνάντηση με τον καναδό πρωθυπουργό παραβρέθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, και Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
πηγη:www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: