Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Η παύση του ισραηλινού εποικισμού κλειδί για το Μεσανατολικό

Η ισραηλινή κυβέρνηση οφείλει να παγώσει πλήρως την εποικιστική διαδικασία στα Κατεχόμενα, και να μην περιορίζεται σε κάποιας περιορισμένης διάρκειας μορατόριουμ, εάν θέλει να αποδείξει τη σοβαρότητά της, τόνισε χθες ο κύριος παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ.«Εάν ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένγιαμιν Νετανιάχου, σταματήσει τον εποικισμό, εμείς θα επανέλθουμε στις άμεσες διαπραγματεύσεις» με το Ισραήλ, οι...... οποίες διακόπηκαν από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο Νετανιάχου απεκάλυψε χθες την αμερικανική πρόταση για μορατόριουμ 90 ημερών των εποικισμών στη Δυτική Όχθη εκτός της Ανατολικής Ιερουσαλήμ- με αντάλλαγμα ένα πακέτο πολιτικής και στρατιωτικής υποστήριξης από τις ΗΠΑ. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε «ελπιδοφόρα» την ισραηλινή προθυμία να εξετασθεί το σχέδιο, που ο Νετανιάχου χαρακτήρισε «σοβαρό».

«Ο πρόεδρος Ομπάμα γνωρίζει πολύ καλά πως ο Νετανιάχου είναι υπεύθυνος για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Ερακάτ.

«Γνωρίζει επίσης καλά πως το κλειδί για τις διαπραγματεύσεις είναι ο ίδιος ο Νετανιάχου, και πως είναι εκείνος που έκλεισε την πόρτα στις διαπραγματεύσεις και επέλεξε τους εβραϊκούς οικισμούς στη θέση της ειρήνης», υπογράμμισε ο Ερακάτ.

Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν πως ακόμη δεν έχουν πληροφορηθεί επίσημα για την αμερικανική πρόταση. Αποψινή συνάντηση στη Ραμάλα μεταξύ του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και του αμερικανού διπλωμάτη Ντέιβιντ Χέιλ, αναπληρωτή του ειδικού απεσταλμένου Τζορτζ Μιτσελ, αναβλήθηκε, όπως ανακοινώθηκε από παλαιστινιακές πηγές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: