Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Ξεχάστε ότι ξέρετε για το φεγγάρι

Ξεχάστε ότι πάντα ξέρατε για το φεγγάρι. Οι πιο πρόσφατες αποστολές της NASA δείχνουν ότι το φεγγάρι είναι πολύ περισσότερο από μια νεκρή, αμετάβλητη μάζα.Το Διαστημικό Πρακτορείο λέει ότι οι αποστολές ξαναγράφουν τα σεληνιακά βιβλία επιστήμης και..... ξεσηκώνουν τους επιστήμονες για το τι ξέρουν για την γη και τον στενό γείτονας της.

Μια ανακοίνωση τον Νοέμβριο συναγωνίστηκε πιθανώς τον Neil Armstrong και τα πρώτα βήματα του στην επιφάνεια πριν από 40 χρόνια. Υπάρχει νερό στο φεγγάρι!
Η συντριβή ενός δορυφόρου στο φεγγάρι και συγκεκριμένα στον νότιο πόλο του τον Οκτώβριο έφερε στην επιφάνεια νερό σε μια πολύ σκοτεινή και πολύ κρύα θέση. Οι ερευνητές είπαν ότι περίπου 25 γαλόνια νερού ανιχνεύθηκαν στον κρατήρα.

Ένας επιστήμονας είπε ότι εκτός από το νερό που βρέθηκε υπάρχουν και άλλα στοιχειά τα οποία δεν γνωρίζουν. Ανοίγουν νέα κεφάλαια και στην πραγματικότητα μερικές από τις πληροφορίες είναι τόσο νέες και διαφορετικές από όσον είδη γνωρίζουμε. Η NASA χαρτογραφεί επίσης το φεγγάρι με πρωτοφανείς λεπτομέρειες, για να δημιουργήσουν τελικά τον πρώτο άτλαντα.

Το σεληνιακό όχημα LRO είναι σε τροχιά αναγνώρισης, από το περασμένο καλοκαίρι, θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετά έτη συγκεντρώνοντας τα κρίσιμα στοιχεία που θα βοηθήσουν τους αστροναύτες να προετοιμαστούν για μια άλλη επίσκεψη. Φέρνει υψηλής ευκρίνειας φωτογραφικές μηχανές, που έχουν χαρτογραφήσει 50 περιοχές στο φεγγάρι, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών προσγείωσης του Απόλλωνα. " Έχουμε τις φωτογραφικές μηχανές και ήμαστε σε θέση να έχουμε εικόνα απο το διαστημικό σκάφος Απόλλωνα να προσγειώνεται, και μπορούμε κυριολεκτικά να δούμε τους αστροναύτες στο φεγγάρι"

Το LRO ανακάλυψε εξαιρετικά κρύο στους μόνιμα σκιαγμένους πολικούς κρατήρες, όπου οι θερμοκρασίες βυθίζουν περισσότερους 249 βαθμούς κάτω από μηδέν (Κέλσιου). Όχι μακριά από απόλυτο μηδέν, καθορισμένος από τη διεθνή συμφωνία ως 273.15 βαθμοί κάτω από μηδέν Κέλσιου που δεν μπορεί να επιτευχθεί φυσικά. Αυτές είναι οι πιο κρύες θερμοκρασίες που καταγράφονται στο ηλιακό μας σύστημα.

Το LRO μετρά επίσης τη διαστημική ακτινοβολία στο φεγγάρι. Οι αστροναύτες θα χρειαστούν την προστασία από αυτήν την ακτινοβολία κατά τη διάρκεια των αποστολών στο φεγγάρι και άλλων προορισμών. Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι κρίσιμες εάν οι άνθρωποι πρόκειται να γυρίσουν πίσω στο φεγγάρι μέχρι το 2020, η προβλεπόμενη ημερομηνία που ορίστηκε από τη διοίκηση του Μπους το 2004.

Αλλά περισσότερο από αυτό. Μέχρι πρότινος νομίζαμε ότι το φεγγάρι έχει πραγματικά νεκρή και αμετάβλητη θέση, ότι το φεγγάρι ήταν ένας νεκρός πλανήτης. Υπάρχουν αλλαγές που εμφανίζονται εκεί όχι κατά τη διάρκεια χιλιάδων ή των εκατομμυρίων ή ακόμα και των δισεκατομμυρίων έτη, αλλά αλλάζουν κατά τη διάρκεια των ημερών και των εβδομάδων και των μηνών. Είναι κάτι όπου άνθρωποι δεν το είχαμε σκεφτεί εβδομάδες ή και μήνες πριν.

Αναμένονται μεγάλες αλλαγές για το τι μπορεί να κρύβει το φεγγάρι.
πηγη:http://crazygreekblogger.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: