Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Ένα χάπι "σβήνει" τις οδυνηρές αναμνήσεις

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή του κάθε ανθρώπου που θα προτιμούσε να ξεχάσει, υπάρχουν αναμνήσεις που τυραννούν τη σκέψη και βασανίζουν το μυαλό... Οι επιστήμονες υπόσχονται..... να σβήσουν κάθε θλιβερή στιγμή και ανάμνηση... σύντομα, μόνο με ένα χάπι.Με μία επιστημονική καινοτομία, ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι πρωτεΐνες μπορούν να διαγραφούν από το κέντρο φόβου του εγκεφάλου προκειμένου να σβήσουν τις τραυματικές εμπειρίες.

Τα ευρήματά τους μπορούν να ωφελήσουν ιδιαίτερα στρατιώτες που βασανίζονται από τις εικόνες του πολέμου αλλά και θύματα βίας. Μπορούν ακόμη να βοηθήσουν τον καθένα που θέλει να ξεπεράσει τον πόνο ενός χωρισμού.

Η ταινία «Αιώνα Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού» με πρωταγωνιστές τους Jim Carrey και Kate Winslet ήταν η πηγή έμπνευσης της αμερικανικής αυτής έρευνας όπως τη δημοσιεύει σήμερα η Daily Mail. Σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας, το παρελθόν ενός ζευγαριού διαγράφεται με μία φανταστική διαδικασία που ονομάζεται «στοχευμένη διαγραφή μνήμης». Οι επιστήμονες του Johns Hopkins University χρησιμοποίησαν αρουραίους για το πείραμά τους προκειμένου να επικεντρωθούν στο μέρος του εγκεφάλου που παράγει τον φόβο.

Ανακάλυψαν ένα «παράθυρο ευαισθησίας», όταν ένας μοναδικός υποδοχέας πρωτεΐνης δημιουργήθηκε στον εγκέφαλο τη στιγμή που συμβαίνουν οι επώδυνες αναμνήσεις. Επειδή οι πρωτεΐνες είναι ασταθείς, θα μπορούσαν να μετακινηθούν με φάρμακα που διαγράφουν την ανάμνηση για πάντα.

«Όταν συμβαίνει μία τραυματική εμπειρία, δημιουργεί μία ανάμνηση φόβου που μπορεί να διαρκέσει ολόκληρη ζωή και να επηρεάσει δραματικά τη ζωή του ατόμου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής. Επιπλέον πρόσθεσε ότι τα ευρήματα της έρευνάς τους δημιουργούν την πιθανότητα να χειριστούν οι επιστήμονες τους μηχανισμούς της μνήμης και ανάμνησης με φάρμακα για να ενισχύσουν τη συμπεριφορική θεραπεία για τέτοιες καταστάσεις μετατραυματικού στρες.

Αν και χρησιμοποίησαν ποντίκια για τα πειράματά τους πιστεύουν ότι τα ίδια συμπεράσματα θα έχουν και στην περίπτωση του ανθρώπου.
Οι επιστήμονες του Johns Hopkins προσπαθούν να ξανα-ανοίξουν το «παράθυρο» επαναφέροντας τεχνητά τις επώδυνες αναμνήσεις και μετά χρησιμοποιούν φάρμακα για να «εξαλείψουν» την πρωτεΐνη.

Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου πιστεύει πως το «παράθυρο» μπορεί να υπάρχει και σε άλλα κέντρα μάθησης στον εγκέφαλο και η θεραπεία που προωθούν μπορεί σύντομα να απαλύνει τον πόνο ή και τη χρήση αλκοόλ ή και τον έθιμο σε φάρμακα.

Ωστόσο, ερευνητές του Μaryland προειδοποιούν ότι υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα. «Το να διαγράφεις τη μνήμη και να εξαφανίζεται κάθε κακή ανάμνηση είναι εκπληκτική ιδέα, αλλά το να εξαλείφεις μία ανάμνηση είναι λίγο τρομακτικό. Πώς διαγράφεις μία συγκεκριμένη ανάμνηση χωρίς να διαγράφεις ολόκληρο το παρελθόν του ανθρώπου; Κι αν το σκεφτούμε διαφορετικά, οι άνθρωποι είναι αυτό που είναι λόγω των εμπειριών και των αναμνήσεών τους», είπε η επικεφαλής τους.

Επιπλέον, ερευνητές από το Emory University της Ατλάντα δήλωσαν: «Η ταυτότητα ενός ανθρώπου βασίζεται στην ανάμνηση. Αυτή διαμορφώνει την ξεχωριστή προσωπικότητα του καθενός Μας προβληματίζει ιδιαίτερα η δυνατότητα να μπορεί κάποιος να χειραγωγεί την ανάμνηση, ακόμη κι αν έχει τα καλύτερα κίνητρα».
πηγη:real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: