Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Κίνα: Να σταματήσουν οι πιέσεις στις αναδυόμενες οικονομίες

Ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο, που δέχεται πιέσεις πανταχόθεν είτε πρόκειται για την οικονομία, είτε για τις κλιματικές αλλαγές, τόνισε πως δεν θα πρέπει να απαιτούνται τόσα πολλά από τις αναδυόμενες χώρες, προκειμένου να μην τροχοπεδήσει η ανάπτυξή τους.«Η διεθνής κοινότητα οφείλει να ενθαρρύνει τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού να αναλάβουν τις διεθνείς ευθύνες τους με βάση.... τις δυνατότητές τους, τις εθνικές τους ιδιαιτερότητες και το επίπεδο ανάπτυξής τους», τόνισε ο Χου, μιλώντας σε επιχειρηματίες στα περιθώρια της συνόδου γτη του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας -Ειρηνικού(Apec) στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας.

«Το να αξιώνεται από τις αναδυόμενες χώρες να αναλάβουν ευθύνες μεγαλύτερες από τις ικανότητές τους και το επίπεδο ανάπτυξής τους δεν θα απέβαινε επωφελές για την διεθνή συνεργασία και την παγκόσμια ανάπτυξη», τόνισε ο Χου, του οποίου η χώρα καίτοι αποτελεί τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο και τον μεγαλύτερο εξαγωγέα, συγκαταλέγεται στις αναδυόμενες οικονομίες.

«Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές στις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας -Ειρηνικού», τόνισε.

Ο Χου, μιλώντας για την ανατίμηση του γουάν, δήλωσε επίσης πως «η μεταρρύθμιση του γουάν συνεχίζεται με τρόπο ελεγχόμενο και σταδιακό».

Αναφερόμενος στη σύνοδο του Apec, που αναμένεται να περιστραφεί στο θέμα της φιλελευθεροποίησης του εμπορίου στις δύο όχθες του Ειρηνικού, ο Χου τόνισε πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει «να αντιταχθεί στον προστατευτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις, να στηρίξει τις ελεύθερες ανταλλαγές και να χειρισθεί τις κρίσεις με τον διάλογο».

Ο Χου υποσχέθηκε πως η χώρα του θα στηρίξει την αναθέρμανση των συνομιλιών του κύκλου της Ντόχα για την απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου, που ξεκίνησαν το 2001 από τον ΠΟΕ, αλλά σήμερα έχουν αποτελματωθεί.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: