Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Διπλωματικό... πρόβλημα λόγω παπαρούνας

Για διπλωματικό παραλειπόμενο κατά την επίσκεψή του Βρετανού πρωθυπουργού στην Κίνα, μίλησε σήμερα Βρετανός αξιωματούχος, καθώς ο Ντέιβιντ Κάμερον απέρριψε επίσημο κινεζικό αίτημα να αφαιρέσει από την μπουτονιέρα του την παπαρούνα που φορούσε προς τιμήν των στρατιωτών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ένα λουλούδι που για τους Κινέζους συμβολίζει..... τους Πολέμους του Οπίου στα τέλη του 19ου αι, στους οποίους ηττήθηκαν από τους Βρετανούς.

Αντί για την παραδοσιακή παπαρούνα προς τιμήν των πεσόντων, οι Κινέζοι υπεύθυνοι είδαν ένα σύμβολο εξευτελισμού, δήλωσε Βρετανός αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Οι Κινέζοι μάς είπαν ότι θα ήταν απρεπές να φοράμε την παπαρούνα εξαιτίας των πολέμων του οπίου», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος. «Εμείς τους ενημερώσαμε ότι συμβολίζει πολλά για μας και ότι θα τη φορούσαμε ούτως ή άλλως».

Στις χώρες της Κοινοπολιτείας, από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου, ημέρα λήξης του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, είθισται να φορούν στο στήθος μία χάρτινη παπαρούνα προς τιμήν των στρατιωτών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στη μάχη.

Σήμερα, τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα, ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο και στη συνέχεια πραγματοποίησε την παραδοσιακή επίσκεψη στο Σινικό Τείχος.
πηγη:real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: