Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Έχασαν οι Δημοκρατικοί τη Βουλή των αντιπροσώπων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ για να τον συγχαρεί για τη νίκη του κόμματός του στις εκλογές της Τρίτης, δήλωσε συνεργάτης του Μπένερ.Ωστόσο, στη Γερουσία..... οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν συνολικά έξι έδρες στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, λιγότερες από τις 10 που χρειάζονταν για να ανακτήσουν την πλειοψηφία στο σώμα.

Οι Δημοκρατικοί στο απερχόμενο σώμα διέθεταν 57 έδρες συν τους δύο ανεξάρτητους που τάσσονταν υπέρ τους. Οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν 41. Οι 37 έδρες κρίθηκαν στις χθεσινές εκλογές.

Ο Τζον Μπένερ, πιθανότατα ο επόμενος, Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δεσμεύτηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης ώρα Ελλάδας ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του θα μειώσει τις κυβερνητικές δαπάνες και το μέγεθος του κρατικού μηχανισμού.

Ο Μπένερ είπε ότι η νίκη των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές, στις οποίες δόθηκε μάχη και για τις 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελεί ένα μήνυμα προς τον Δημοκρατικό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θέλουν να "αλλάξει πορεία".

Σύμφωνα με τα αμερικάνικα τηλεοπτικά δίκτυα, οι Ρεπουμπλικάνοι απέσπασαν αρκετές έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων ώστε να εξασφαλίσουν πλειοψηφία 218 εδρών.

Σύμφωνα με το CNN, οι Ρεπουμπλικάνοι θα αυξήσουν κατά 52 τις έδρες τους στη Βουλή, ενώ το MSNBC προβλέπει πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν 241 έδρες και οι Δημοκρατικοί 192. Το ABC News και το CNN προβλέπουν ότι οι Δημοκρατικοί θα διατηρήσουν τον έλεγχο στη Γερουσία.

Στο επίπεδο των κυβερνητών, οι Ρεπουμπλικάνοι απέσπασαν 7 θέσεις από τους Δημοκρατικούς, στις 34 πολιτείες όπου αναδεικνύονταν νέοι κυβερνήτες.

Οι εκπρόσωποι του Κόμματος του Τσαγιού, ενός συντηρητικού κινήματος που αποτελεί ρεύμα στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων, κάλεσαν να υπάρξει "δημοσιονομική εξισορρόπηση"--μείωση των κρατικών δαπανών, μείωση της φορολογίας.

Ο Ραντ Πολ, υποψήφιος του Tea Party και των Ρεπουμπλικάνων στο Κεντάκι, έκανε λόγο περί "παλιρροϊκού κύματος" του συντηρητικού κινήματος, αλλά και για μια "δεύτερη ευκαιρία" για τους Ρεπουμπλικάνους: "θα κάναμε λάθος εάν νομίζαμε ότι αυτή είναι μια Ρεπουμπλικανική νίκη. . . είναι μια δεύτερη ευκαιρία", είπε.

Οι πολιτικοί του συντηρητικού κινήματος έχουν διακηρυγμένο στόχο να καταργήσουν την μεταρρύθμιση Ομπάμα στο πεδίο της κοινωνικής πρόνοιας και ασφάλισης.
πηγη:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: