Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Βουλευτές μπλεγμένοι στο παρακράτος;

Για ενθάρρυνση του παρακράτους από βουλευτές έκανε λόγο χτες στη Κυπριακή Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Λουκά, αλλά οι....... σκιές που έριξε ξεσήκωσαν τους βουλευτές και όταν του ζήτησαν να τεκμηριώσει, αναγκάστηκε να αποσύρει τα λόγια του, λέγοντας ότι πρόκειται για πολύ εμπιστευτικές πληροφορίες και ανακαλεί αφού δεν μπορεί να τις χρησιμοποιήσει.

Στη συνέχεια προς τους δημοσιογράφους δήλωσε ότι ανακαλεί διότι οι πληροφορίες είναι«απλές πληροφορίες» και όταν θα έχει βάσιμες πληροφορίες θα επανέλθει.

Η επίμαχη δήλωση Λουκά έγινε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία συνήλθε χθες για να εξετάσει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το 2011 και μετά από σχετική τοποθέτηση του Ιωνά Νικολάου.

Ο τελευταίος, κατηγόρησε τον κ. Λουκά για κούφια λόγια και για ανεκπλήρωτες εξαγγελίες που αφορούν τη μείωση του εγκλήματος, την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα αλλά και του παρακράτους που λειτουργεί στην Κύπρο.

«Έχουμε σχέδιο αντιμετώπισης. Ίσως οι παραδοσιακές μέθοδοι να μην έχουν αποδώσει, γι’ αυτό συζητούμε άλλα μέτρα για το πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, στο οποίο εμπλέκεται όλος ο κόσμος και ενθαρρύνεται από άτομα, τα οποία, λυπούμαι να πω ότι είναι και βουλευτές», δήλωσε επί λέξει ο κ. Λουκά, προκαλώντας αμέσως την έντονη αντίδραση των βουλευτών Ιωνά Νικολάου και Νικόλα Παπαδόπουλου.

Οι δυο τους, κάλεσαν τον Υπουργό να κατονομάσει αυτούς τους βουλευτές για να μην θυματοποιούνται οι υπόλοιποι ή στην αντίθετη περίπτωση, να ανακαλέσει τους ισχυρισμούς του. Ο κ. Λουκά επέλεξε το δεύτερο. «Ανακαλώ αυτήν την αναφορά γιατί οι πληροφορίες είναι τόσο εμπιστευτικές που δεν μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε. Το ανακαλώ, αλλά ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του», είπε και το θέμα θεωρήθηκε λήξαν.

Δόθηκε όμως συνέχεια μετά το πέρας της συνεδρίας, όταν ο Υπουργός δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους. Τότε ανέκρουσε πρύμνα. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Λουκά είπε ότι δεν κατέχει εμπιστευτικές πληροφορίες. «Είναι απλές πληροφορίες γι’ αυτό και ανακάλεσα αυτό το οποίο δήλωσα» συμπλήρωσε.

Για να προσθέσει επί λέξει: «Όταν θα έχω βάσιμες πληροφορίες οι οποίες είναι τόσο αξιόπιστες που να μπορούν να τεκμηριώνονται, θα δηλώσω και ονόματα. Τα ανακάλεσα μέσα, (σ.σ. στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών) γιατί πρέπει να έχω τέτοιες πληροφορίες που να μπορώ να τις χρησιμοποιήσω και να τις στοιχειοθετήσω. Απλώς είναι πληροφορίες, όπως γίνονται και πολλές δηλώσεις ανυπόστατες με πληροφορίες».

Ποιοι βρίσκονται πίσω από το παρακράτος

ΕΓΙΝΕ λόγος στη Βουλή για αλλοδαπούς που εργάζονται για Ελληνοκύπριους και που αποτελούν στην ουσία ένα μικρό επίλεκτο στρατό. Διακινούνται με θωρακισμένα αυτοκίνητα, ελέγχουν τη νύκτα και είναι τόση η δύναμή τους που φτάνουν πριν από την Αστυνομία στους χώρους διαφόρων εγκλημάτων.

Ενώ σκορπούν τον φόβο και τον τρόμο στους πολίτες, συνεχίζουν ανενόχλητοι το έργο τους. Στο χώρο όπου εδρεύουν, παρακολουθείται ολόκληρη η περιοχή με κάμερες, με την Αστυνομία να σφυρίζει αδιάφορα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε θλίψη για τις δηλώσεις Λουκά, επειδή, όπως εξήγησε, έχουν δημιουργηθεί σκιές για μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων χωρίς να συνοδεύονται από τεκμηριωμένη πληροφόρηση.

Από την πλευρά του, ο Ιωνάς Νικολάου υποστήριξε πως η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης περί ενθάρρυνσης του παρακράτους από βουλευτές έγινε για λόγους αντιπερισπασμού. «Ουσιαστικά ήταν για αντιπερισπασμό, μπροστά σε όλες αυτές τις καταγγελίες που έχουν γίνει και από πολίτες και τις οποίες φέραμε ξανά ενώπιον της Βουλής διότι ζητούμε ευθύνες», είπε. Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, το παρακράτος διευρύνει την επιρροή του και δεν αρκεί η παραδοχή του Υπουργού για την ύπαρξή του. Μίλησε για «ανοχή σε αυτές τις καταστάσεις παρά τις καταγγελίες οι οποίες έχουν γίνει από τους πολίτες».

Πληροφορίες από philenews
πηγη:www.politis-gr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: