Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Η σεξουαλική ζωή είναι δείκτης υγείας


Tο διαβάσαμε aparadektoi.gr
Γράφει ο/η apollonios

Στην εποχή μας και τα δύο φύλλα γίνονται αποδέκτες αρνητικών ερεθισμάτων του περιβάλλοντος. Η εργασιακή ανασφάλεια και οι οικονομικές δυσχέρειες έχουν αντίκτυπο στην σωματική και στην ψυχική μας υγεία. Όλα τα ανωτέρω επηρεάζουν αρνητικά την διάθεση για συνεύρεση με το αντίθετο φύλλο, την απόδοση μας και την αμοιβαία ικανοποίηση.

Θα ήθελα λοιπόν να αναφερθώ στη στυτική δυσλειτουργία. Ονομάζουμε έτσι την επαναλαμβανόμενη αδυναμία για επίτευξη και διατήρηση της στύσης για τη σεξουαλική πράξη. Το 5% των σαραντάρηδων εμφανίζει στυτική δυσλειτουργία. Οφείλεται σε οργανικά ή ψυχολογικά αίτια. Στα οργανικά αίτια περιλαμβάνονται: ο διαβήτης, η νεφροπάθεια, αγγειοπάθειες, νευροπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας, χρόνιος αλκοολισμός. Επίσης ορισμένα φάρμακα όπως αντυπερατσικά, αντισταμινικά, αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά. Επιβλαβείς καθημερινές συνήθειες όπως το κάπνισμα, η καθιστική ζωή και η ανθυγιεινή διατροφή αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του προβλήματος. Επίσης, τραυματισμοί στο νωτιαίο μυελό, στο πέος, στη λεκάνη, στην ουροδόχο κύστη. Εκτός από τα οργανικά αίτια η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικές διαταραχές όπως το άγχος, η κατάθλιψη και ο φόβος της σεξουαλικής αποτυχίας.

Προεξάρχουσα θέση ανάμεσα σε όλα τα αίτια κατέχει ο σακχαρώδης διαβήτης. Το 35-40% των διαβητικών παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία. Συχνά λόγω της δυσλειτουργίας οι ασθενείς επισκέπτονται γιατρό και μετά από εξετάσεις διαγιγνώσκεται ο διαβήτης. Αν σκεφτούμε ότι ο διαβήτης εμφανίζεται πλέον σε όλο και μικρότερες ηλικίες αναμένουμε ότι και η συχνότητα της στυτικής δυσλειτουργίας ολοένα θα αυξάνεται. Ο διαβήτης είναι νόσος που προκαλεί βλάβες στην αιμάτωση αλλά και στη νεύρωση του πέους. Έτσι η αισθητικότητα στην επίμαχη περιοχή είναι περιορισμένη, επίσης η μετάβαση του ερεθίσματος στον εγκέφαλο και η αντανακλαστική απάντηση με τη στύση είναι διαταραγμένες. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι διαταραχές στην κυκλοφορία του αίματος μέσα από στενεμένες και σκληρές αρτηρίες λόγω του διαβήτη.

Η στυτική δυσλειτουργία στην ώριμη αναπαραγωγική ηλικία είναι σαφώς ένα σημαντικό πρόβλημα που θα πρέπει να συζητάμε με τον οικογενειακό μας γιατρό. Εκείνος θα μας υποβάλει σε βασικές εξετάσεις αίματος για να αποκλεισθεί ή να επιβεβαιωθεί κάποια οργανική διαταραχή. Σαφώς να τονίσουμε ότι άλλο η αδυναμία στύσης και άλλο η απώλεια ερωτικής επιθυμίας η οποία έχει να κάνει με αρνητικά ερεθίσματα του περιβάλλοντος που αλλοιώνουν στον εγκέφαλο μας την εικόνα του συντρόφου μας. Πάντα επιβάλλεται και καρδιολογικός έλεγχος. Η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή αλλά και άλλες τεχνικές. Γίνονται ενδοπεϊκές ενέσεις, τοποθετούνται ενδοπεϊκές προθέσεις ή ουσίες ενδοουρηθρικά που προκαλούν στύση. Σπάνια καταφεύγουμε σε επεμβάσεις επαναιμάτωσης του πέους.

Ο Ουρολόγος είναι ο κατάλληλος γιατρός για να απευθυνθούμε και να μας βοηθήσει. Τα φάρμακα δεν πρέπει να τα παίρνουμε χωρίς ιατρική συνταγή γιατί αλλιώς μπορεί να μας βλάψουν. Δεν πρέπει να παίρνουν φάρμακα ασθενείς που λαμβάνουν νιτρώδη καρδιολογικά φάρμακα, ή που πάσχουν από στεφανιαία νόσο, καρδιακή, ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια.

Είναι αναγκαίο οι ασθενείς να τρέφονται υγιεινά, να αποφεύγουν το κάπνισμα και την υπερκατανάλωση αλκοόλ, να ασκούνται συστηματικά, και όσο είναι δυνατόν να μην αγχώνονται (αυτό στην εποχή μας είναι και το πιο δύσκολο). Από τη μεριά τους οι παρτενέρ πρέπει να είναι υπομονετικές και να μην δημιουργούν αισθήματα ενοχής, αποτυχίας και ανικανότητας. Είναι ένα πρόβλημα που το ζευγάρι οφείλει να ξεπεράσει από κοινού.
Προσωπικά πιστεύω ότι οι χειρότεροι εχθροί της στύσεις είναι η παχυσαρκία, το άγχος, το κάπνισμα, το αλκοόλ και η έλλειψη γυμναστικής.
Αντίθετα το χαμόγελο και η κατανόηση κάνουν «θαύματα».
Από τον Κωνσταντίνο Καλατζή Παθολόγο - Διαβητολόγο
Πηγή: www.diabetology.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: