Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

"Ίστορικό" το φετινό Νόμπελ Ειρήνης

Σε περισσότερο από έναν αιώνα βραβείων Νόμπελ, το φετινό κινδυνεύει επίσης να μείνει στην ιστορία ως το βραβείο που, για πρώτη φορά, δεν κατέστη δυνατό να δοθεί στον τιμηθέντα ή σε κάποιον από τους εκπροσώπους του λόγω της..... αδιαλλαξίας του κινεζικού καθεστώτος.

Με τον Σιαομπό να βρίσκεται στη φυλακή, τη σύζυγό του Λιού Σία σε κατ'οίκον περιορισμό και τους δύο αδελφούς τους να μην γνωρίζουν αν θα τους επιτραπεί να εγκαταλείψουν το κινεζικό έδαφος για την απονομή, η Επιτροπή Νόμπελ δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα αν θα μπορέσει τελικά να παραδώσει το βραβείο τη 10η Δεκεμβρίου, παραδοσιακή ημέρα της τελετής.

"Αυτό θα αποδειχθεί ίσως ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία της ιστορίας της Επιτροπής Νόμπελ", δήλωσε σήμερα ο γραμματέας της Επιτροπής Νόμπελ Γκέιρ Λούντεστατ . "Το βραβείο αυτό είναι από κάθε άποψη μια 'κλασική' τιμή και εγγράφεται στην παράδοσή μας να τιμούμε με αυτό τους διαφωνούντες", εξήγησε.

Αν δεν υπάρξει ωστόσο κάποιος να το παραλάβει, "είναι ακόμη πιθανό και να μην δώσουμε το μετάλλιο και το βραβείο Νόμπελ εκείνη την ημέρα", διευκρίνισε ο Λούντεστατ, διευκρινίζοντας ότι η Επιτροπή θα πρέπει στην περίπτωση αυτή να αναμένει μια άλλη ευκαιρία. Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, "Θα είναι τότε η πρώτη φορά που το βραβείο δεν παραδίδεται σε κάποιον"

Στους τοίχους του Ινστιτούτου Νόμπελ υπάρχουν τα πορτρέτα εξεχόντων διαφωνούντων, όπως ο γερμανός ειρηνιστής Καρλ φον Οσιέτσκι, ο οποίος τιμήθηκε το 1935, ο σοβιετικός διαφωνών Αντρέι Ζαχάροφ (1975), ο Πολωνός Λεχ Βαλέσα (1983) ή ακόμη οι αγωνιστές κατά του απαρτχάιντ Ντέσμοντ Τούτου και Νέλσον Μαντέλα (1984 και 1993)

Δεν υπάρχουν σχόλια: