Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Πονάει ο λαιμός μου. Τι να κάνω?



Χειμωνιάζει σιγά –σιγά… τα πρώτα συμπτώματα αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Ο πονόλαιμος είναι από τα από συνήθη …..για ακούστε τι λέει η ειδικός!



«Πάλι με “γδέρνει” o λαιμός μου! Μετά θα αρχίσει να με πονάει, θα τον νιώθω “ξερό”! Θα κάνω τα γνωστά: θα πίνω κανένα ζεστό ρόφημα και θα χρησιμοποιώ καραμέλες που ”μαλακώνουν” το λαιμό». Αρκούν όμως τα παραπάνω μέτρα αντιμετώπισης που υιοθετεί ο περισσότερος κόσμος? Πότε το αντιβιοτικό είναι πραγματικά απαραίτητο?
Το αίσθημα του πονόλαιμου μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνο, ενώ πολλές φορές συνοδεύεται και από καταρροή ή ρινική συμφόρηση(“μπούκωμα”),φτάρνισμα, πυρετό καθώς και από γενικευμένα άλγη και πόνους. Στις περιπτώσεις αυτές μιλάμε για κρυολόγημα ή γρίπη. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται κατά κανόνα σε ιούς ,οι οποίοι είναι ιδιαίτερα μεταδοτικοί και εξαπλώνονται γρήγορα, ειδικά κατά το χειμώνα. Το σώμα μας δημιουργεί αντισώματα που καταστρέφουν τους ιούς οι οποίοι προκαλούν τα παραπάνω συμπτώματα, μια διαδικασία που διαρκεί περίπου μία εβδομάδα.
Πώς θα απαλύνετε τα συμπτώματα :
• Περιορίστε: α) τον ήπιο πόνο με ένα απλό αναλγητικό , β) τον έντονο πόνο με αντιφλεγμονώδη.
• “Μαλακώστε ” το λαιμό σας με ειδικές καραμέλες .Διαθέτουν θεραπευτική δράση ενώ συγχρόνως ανακουφίζουν από τον πόνο. Στην αγορά κυκλοφορούν καραμέλες που διαθέτουν στη σύνθεσή τους δραστικούς αντιμικροβιακούς παράγοντες που καταπολεμούν ένα ευρύ φάσμα μικροοργανισμών οι οποίοι προκαλούν τις στοματικές λοιμώξεις και το αίσθημα πόνου στο λαιμό. ‘Ετσι, σαν αποτέλεσμα της αντισηπτικής προστασίας προσφέρουν και καταπραϋντική δράση.
• Πίνετε ζεστά (όχι καυτά) ροφήματα, καθώς τα ζεστά υγρά ενυδατώνουν και προκαλούν υπεραιμία στην περιοχή του λαιμού, με αποτέλεσμα να περιορίζουν τον πόνο. Επίσης βοηθούν στη ρευστοποίηση τυχόν εκκρίσεων από τη μύτη ή το στόμα.
• Το ζεστό τσάι με μέλι και λεμόνι είναι μια προτιμώμενη σπιτική θεραπεία για την ανακούφιση από τον πονόλαιμο.
• Πίνετε φρεσκοστυμμένες πορτοκαλάδες. Το πορτοκάλι είναι φυσική πηγή βιταμίνης C, η οποία ,ως αντιοξειδωτικός παράγοντας ,ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και βοηθά στην ανάρρωσή του. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα, αλλά σίγουρα θα σας ωφελήσει. Γι΄αυτό καλό θα είναι να συνεχίσετε να καταναλώνετε φυσικό χυμό πορτοκαλιού και αφού συνέλθετε.
• Φροντίστε να ντύνεστε καλά και να μην έχετε εκτεθειμένους στο κρύο το θώρακα και το λαιμό σας.
• Να κοιμάστε αρκετά και να τρέφεστε υγιεινά.
Αποφύγετε!
• Τα κρύα, καυτά ή πικάντικα φαγητά που μπορεί να ερεθίσουν το λαιμό σας περισσότερο.
• Να πίνετε ή να κάνετε μπουκώματα με αλκοόλ. Θα σας προσφέρουν πρόσκαιρη ανακούφιση ενώ τα μπουκώματα ενδέχεται να προκαλέσουν χημικό έγκαυμα στην ήδη πάσχουσα περιοχή.


Κατευθείαν στο γιατρό:

• Όταν ο πονόλαιμος δεν υποχωρεί και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως βήχα, συνάχι ,υψηλό πυρετό, δύσπνοια.

• Εάν παρατηρήσετε ότι οι περιοχές δεξιά και αριστερά του λαιμού σας (λεμφαδένες) είναι πρησμένες.

• Όταν οι αμυγδαλές σας πονούν πολύ και έχουν μαζέψει πύον (αμυγδαλίτιδα).

• Εάν βουλώνουν και πονούν τα αυτιά σας (ωτίτιδα), δεν μπορείτε να αναπνεύσετε καθόλου από τη μύτη και νιώθετε μεγάλο βάρος στην περιοχή (πιθανή ένδειξη ιγμορίτιδας).

Πότε πρέπει να πάρετε αντιβίωση:

Εάν και εφόσον τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα έντονα και επίμονα, ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει ποια αντιβίωση θα πάρετε και για πόσο διάστημα είναι ο γιατρός σας!

πηγη:fe-mail.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: