Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Επικίνδυνες οι αποδείξεις των ταμιακών μηχανών


Δύο νέες επιστημονικές μελέτες σχετικά με τη χημική ουσία διφαινόλη Α έρχονται να προκαλέσουν εκ νέου ανησυχία για τη δημόσια υγεία, ειδικά των εγκύων.

Η πρώτη έρευνα διαπίστωσε ότι η συγκεκριμένη ουσία απορροφάται εύκολα από το δέρμα, ενώ η δεύτερη ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι, όπως οι ταμίες, που πιάνουν συχνά αποδείξεις ταμειακών μηχανών, οι οποίες περιέχουν διφαινόλη Α, έχουν στον οργανισμό τους υψηλότερα του μέσου όρου επίπεδα αυτής της δυνητικά επικίνδυνης ουσίας.



Όπως αναφέρει το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Nature», οι δύο μελέτες ενισχύουν τις εκκλήσεις όσων επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων ζητούν αυστηρότερες ρυθμίσεις για τη διφαινόλη Α, η οποία, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή πλαστικών.

Η διφαινόλη Α (ή ΒΡΑ) ανιχνεύεται στο σώμα των περισσότερων ανθρώπων στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Πειράματα σε ζώα έχουν επιβεβαιώσει ότι η ουσία είναι επιβλαβής για τον οργανισμό σε υψηλές δόσεις, ενώ, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να προκαλεί ζημιά και σε πιο χαμηλή δοσολογία, οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν πειστεί ακόμα για να αναλάβουν αποφασιστική δράση εναντίον της.

Η διφαινόλη Α μιμείται τη δράση των οιστρογόνων ορμονών στο σώμα, με συνέπεια να υπάρχουν ανησυχίες ιδιαίτερα για την επίδρασή τους στις εγκύους, ενώ μερικοί επιστήμονες έχουν ταχθεί κατά της χρήσης μπιμπερό που περιέχουν ΒΡΑ. Η ουσία χρησιμοποιείται επίσης ευρέως στις συσκευασίες τροφίμων και ποτών, ενώ ανησυχία υπάρχει και για τη χρήση της στο θερμικό χαρτί που χρησιμοποιείται κυρίως στις ταμειακές μηχανές.

Ο τοξικολόγος Ντάνιελ Ζάλκο του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικών Ερευνών έδειξε ότι η ελεύθερη ΒΡΑ απορροφάται αποτελεσματικά από το δέρμα.

Σύμφωνα με τον Ζάλκο, οι αποδείξεις των ταμειακών μηχανών πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή.

Η άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα περιβαλλοντικής υγείας «Environmental Health Perspectives», υπό τον επιδημιολόγο Τζόε Μπράουν του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των Η.Π.Α., μελέτησε τις συγκεντρώσεις ΒΡΑ στα ούρα 389 εγκύων. Σύμφωνα με την έρευνα, όσες έγκυες εργάζονταν ως ταμίες, άρα έρχονταν καθημερινά σε επαφή με πολύ περισσότερες αποδείξεις ταμειακών μηχανών σε σχέση με τον μέσο όρο του πληθυσμού, είχαν υψηλότερα επίπεδα διφαινόλης Α στο αίμα τους.

Ο Μπράουν συμφωνεί με τον Ζάλκο ότι η ΒΡΑ εισχωρεί στο σώμα και μέσα από το δέρμα.

Για όσους ανθρώπους πιάνουν λίγες αποδείξεις μέσα στην μέρα, το θερμικό χαρτί είναι απίθανο να αποτελεί πηγή σοβαρής ανησυχίας. Όμως, χρειάζεται προσοχή στις περιπτώσεις των εγκύων, ειδικά αν εργάζονται ως ταμίες.

πηγη:www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: