Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Επίπεδο το Σύμπαν;

Ερευνητές του Γαλλικού πανεπιστήμιου Έξ-αν- Προβένς της Μασσαλίας ανέπτυξαν μια απλή τεχνική η οποία ενισχύει την άποψη ότι..... το Σύμπαν είναι επίπεδο.
Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό Νature και όπως χαρακτηριστικά λέει ο Κριστιαν Μαρινόνι το σύμπαν γυρίζει με γεωμετρία "δημοτικού σχολείου". Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα αυτά ύστερα από μελέτη ζευγών γαλαξιών που περιστρέφονται ο ένας γύρω από τον άλλον.

Με τη βοήθεια ενός τηλεσκοπίου οι επιστήμονες μέτρησαν τον βαθμό στον οποίο παραμορφώνεται η εικόνα που λαμβάνεται από μακρινά αστρονομικά αντικείμενα.

Ενώ η ιδέα μιας επίπεδης γης απασχόλησε τους αρχαίους φιλοσόφους πριν χιλιάδες χρόνια το ίδιο ερώτημα τίθεται σήμερα.

Κατά πόσο το σύμπαν είναι επίπεδο. Αυτό συμβαίνει αναφέρουν οι επιστήμονες διότι τα τηλεσκοπία παραμορφώνουν τα είδωλα και η εικόνα των ουράνιων αντικειμένων είναι διαφορετική από αυτή που βλέπουμε καθώς η δομή του χώρου και του χρόνου καμπυλώνει το φως που προέρχεται από αυτά.

Η σκοτεινή ύλη

Σύμφωνα με το σημερινό μοντέλο της κοσμολογίας εκτιμάται ότι μόνο το 4% της ύλης από την οποία αποτελείται το Σύμπαν μας είναι κανονική ύλη δηλαδή το υλικό των άστρων και των πλανητών με τα οποία είμαστε εξοικειωμένοι.

"Το πρόβλημα είναι ότι δεν βλέπουμε σκοτεινή ενέργεια, επειδή δεν εκπέμπει φως οπότε δεν μπορούμε να τη μετρήσουμε και να σχεδιάσουμε, ένα νέο τηλεσκόπιο " αναφέρει ο καθηγητής Μαρiνονι στο ΒBC και προσθέτει "Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επινοήσουμε ένα νέο μαθηματικό πλαίσιο που θα μας επιτρέψει να ανακαλύψουμε το μυστήριο".

Η σκοτεινή ενέργεια είναι διασκορπισμένη στο σύμπαν και δεν μπορεί να μελετηθεί στο εργαστήριο και με τα συνήθη όργανα. Η δράση της περιορίζεται σε απέραντες κλίμακες μήκους και η έντασή της είναι συγκριτικά με το μέγεθος επιρροής της ελάχιστη.

Η τεχνική που χρησιμοποιείται σε αυτή τη μελέτη προτάθηκε για πρώτη φορά το 1979 από ερευνητές των πανεπιστημίων του Πρίνστον και του Μπέρκλει των ΗΠΑ.

Τα συμπεράσματα της ομάδας δείχνουν ότι το Σύμπαν είναι πράγματι επίπεδο. Η ιδέα της σκοτεινής ενέργειας σχετίζεται πολύ με την "κοσμολογική σταθερά" που εισήγαγε ο Einstein το 1917, όταν χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματά πειραμάτων σχετικών με απωθητικές δυνάμεις στο σύμπαν, προσπάθησε να επιλύσει το πρόβλημα της ισορροπίας και του αμετάβλητου του σύμπαντος.

Όπως αναφέρουν χαρακτηρίστηκα οι επιστήμονες η σκοτεινή ενέργεια είναι μια υποθετική δύναμη που δρα αντίθετα από τη βαρύτητα και αναγκάζει έτσι τους γαλαξίες να απομακρύνονται μεταξύ τους με ταχύτητα που όλο και αυξάνεται.

Οι πρώτες υποψίες για την ύπαρξη της μυστηριώδους δύναμης ήρθαν πριν σχεδον μια δεκαετία, όταν οι αστρονόμοι ανακάλυψαν μακρινούς γαλαξίες που απομακρύνονται από τον δικό μας πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

Οι υπολογισμοί που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια δείχνουν ότι δύναμη που προκαλεί την επιτάχυνση είναι βασικό συστατικό του Σύμπαντος -αντιστοιχεί στο 75% της συνολικής του υλοενέργειας, τη στιγμή που η κανονική ύλη περιορίζεται μόλις στο 5%. Οι αστρονόμοι έχουν επίσης παρατηρήσει ότι αυτή η διαστολή του Σύμπαντος φαίνεται να επιταχύνεται.
πηγη:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: