Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Κάπνισμα

To διαβάσαμε:aparadektoi.gr
Γράφει ο Apollonios

Ο καπνός ήταν γνωστός στον αρχαίο κόσμο. Τον γνώριζαν οι Αιγύπτιοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Εβραίοι και οι Έλληνες.Ινδιάνοι της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής χρησιμοποιούσαν τον καπνό τον 1ο μ.Χ. αιώνα για θρησκευτικούς και ιαματικούς σκοπούς. Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτοντας την Αμερική το 1492, ανακάλυψε και τον καπνό. Ναυτικοί της εποχής εκείνης έφεραν τον καπνό στην Πορτογαλία και το Βέλγιο. Ο Γάλλος πρέσβης στην Πορτογαλία Nickot εισήγαγε τον καπνό στη Γαλλία και έδωσε ώθηση στην μαζική καλλιέργεια καπνού. Προς τιμήν του το βασικό συστατικό του καπνού ονομάστηκε νικοτίνη.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι το τσιγάρο δεν είναι απλά μια ανθυγιεινή συνήθεια. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία αρρώστιας και θανάτων μετά τη φτώχεια.
Για να διακόψουμε όμως την εξάπλωση αυτής της φοβερής επιδημίας πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη του καπνίσματος, δηλαδή να μην αρχίσει κάποιος να καπνίζει. Όταν όμως ήδη καπνίζετε υπάρχει τρόπος να το σταματήσετε. Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι τόσα πολλά που πραγματικά αξίζει τον κόπο η προσπάθεια. Μην ξεχνάτε πως σχεδόν κανείς δεν τα κατάφερε με την πρώτη.

Ας δούμε λοιπόν για ποιους λόγους πρέπει να σταματήσουμε το κάπνισμα. Είναι γεγονός ότι το κάπνισμα μειώνει τη ζωή. Κάθε 10 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του λόγω του καπνίσματος.
Στην Ελλάδα το 20% των θανάτων οφείλoνται στο κάπνισμα.. Κάθε χρόνο 15.000 Έλληνες χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του καπνίσματος. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε τσιγάρο κόβει 5 λεπτά από τη ζωή του καπνιστή. Για ποιο λόγο όμως συμβαίνει αυτό? Ο καπνός περιέχει περίπου 4000 ουσίες. Πολλές από αυτές είναι καρκινογόνες. Περιέχει μονοξείδιο του άνθρακα. Είναι αέριο άχρωμο, άοσμο και ιδιαίτερα τοξικό για την καρδιά και τις αρτηρίες. Είναι το ίδιο σαν να βάζετε το πρόσωπο σας μπροστά από την εξάτμιση του αυτοκινήτου. Εισέρχεται στο αίμα και συνδέεται με την αιμοσφαιρίνη. Φυσιολογικά η αιμοσφαιρίνη συνδέεται με το οξυγόνο και το μεταφέρει σε όλο το σώμα. Όταν όμως καπνίζουμε το μονοξείδιο του άνθρακα διώχνει το οξυγόνο με αποτέλεσμα τα όργανα του σώματος να παθαίνουν ασφυξία. Γι αυτό ο καπνιστής κουράζεται εύκολα και δεν μπορεί ν’ ανέβει μία σκάλα. Επίσης το μονοξείδιο του άνθρακα καταστρέφει τις αρτηρίες και τις βουλώνει. Τότε εμφανίζονται πολύ βαριά νοσήματα όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η γάγγραινα στα πόδια. Αλλά και ένας καπνιστής που δεν έχει βουλωμένα αγγεία και έχει φυσιολογικές τις καρδιολογικές εξετάσεις πάλι κινδυνεύει. Αυτό γίνεται γιατί λόγω του τσιγάρου και της κακής διατροφής στα αγγεία σχηματίζονται μικρά βουναλάκια από χοληστερίνη που δεν φαίνονται σε καμία εξέταση. Σ΄ έναν καπνιστή αυτά τα βουναλάκια εύκολα σπάνε και εκεί δημιουργείται θρόμβος που βουλώνει την αρτηρία. Τότε σταματάει η ροή του αίματος στην καρδιά και νεκρώνεται. Έχουμε αυτό που λέμε έμφραγμα μυοκαρδίου. Το έμφραγμα πονάει πολύ και δημιουργεί σοβαρές αρρυθμίες επικίνδυνες για τη ζωή. Όπως βλέπετε όλα οφείλονται στις καταστροφικές βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα στις αρτηρίες. Από εσάς εξαρτάται αν θα αρρωστήσετε ή όχι.

Καρκίνος ΣτόματοςΆλλη βλαπτική ουσία είναι η νικοτίνη. Αυτή προκαλεί την εξάρτηση από τον καπνό. Απορροφάται γρήγορα από τη στοματική κοιλότητα και τους πνεύμονες. Προκαλεί βλάβες στα αγγεία. Αν λίγες σταγόνες καθαρής νικοτίνης χορηγηθούν μπορούν να σκοτώσουν έναν ενήλικα. Είναι ισχυρότατο δηλητήριο και πολύ τοξική. Προκαλεί ταχυκαρδίες, αρρυθμίες και σπασμό των αρτηριών. Λόγω της εξάρτησης που προκαλεί η νικοτίνη πρέπει να υιοθετήσουμε το σύνθημα Ποτέ στο Πρώτο Τσιγάρο και να είμαστε αυστηροί σε όποιον δώσει τσιγάρο σε παιδί. Το παιδί υποφέρει στο πρώτο τσιγάρο και είναι απαράδεκτος αυτός που το πιέζει να καπνίσει είτε είναι ο φίλος του είτε το πρότυπο του πατέρα, του δασκάλου ή του γιατρού.

Ένα άλλο δηλητήριο του τσιγάρου είναι η πίσσα. Η πίσσα προκαλεί καρκίνο γιατί καταστρέφει τα φυσιολογικά κύτταρα του πνεύμονα. Είναι μαύρη σαν κατράμι και γι αυτό τα πνευμόνια του καπνιστή είναι μαύρα και όχι ροδαλά. Χρησιμοποιείτε και σε εντομοκτόνα.

Καρκίνος ΠνευμόνωνΕπίσης ο καπνός περιέχει πολλές ερεθιστικές ουσίες που προκαλούν την παραγωγή βλέννας από τους βρόγχους του πνεύμονα. Γι αυτό οι καπνιστές βήχουν έντονα και αρρωσταίνουν εύκολα από πνευμονίες. Δυστυχώς οι καπνιστές συνηθίζουν αυτόν τον καθημερινό βήχα και δεν του δίνουν σημασία. Όμως δεν ξέρουν ότι αυτός ο βήχας είναι σημάδι βαριάς αρρώστιας που λέγεται χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Η αρρώστια αυτή προκαλείται από τον καπνό και καταστρέφει τα πνευμόνια. Κάποιος ο οποίος βήχει για χρόνια θα έρθει στιγμή που για να μην υποφέρει θα πρέπει να κουβαλάει μία φιάλη οξυγόνου για να αναπνέει. Δοκιμάστε να μην πάρετε ανάσα για λίγα δευτερόλεπτα. Έτσι νοιώθουν οι άρρωστοι με προχωρημένη πνευμονοπάθεια.

Επίσης να σημειώσουμε ότι το τσιγάρο περιέχει φορμαλδεϋδη, ουσία που χρησιμοποιείται για να διατηρούνται τα νεκρά βατράχια αλλά και κυανίνη που είναι δραστικό ποντικοφάρμακο. Αυτά τα αναπνέει και ο καπνιστής και ο διπλανός του.

Βλέπουμε λοιπόν ότι το κάπνισμα προκαλεί: έμφραγμα μυοκαρδίου, καρκίνο του πνεύμονα, γάγγραινα στα πόδια, καρκίνο του λάρυγγα, του φάρυγγα, του οισοφάγου, της στοματικής κοιλότητας και της ουροδόχου κύστεως. Επίσης προκαλεί πνευμονοπάθεια με πρωινό βήχα και έντονη δύσπνοια μετά από μερικά χρόνια.

Το κάπνισμα είναι αρρώστια. Οι θάνατοι από έμφραγμα σε ανθρώπους κάτω των 40 ετών οφείλονται σε ποσοστό 40% στο κάπνισμα. Το τσιγάρο από μόνο του κάνει ζημιά στον οργανισμό. Το κακό όμως πολλαπλασιάζεται όταν υπάρχουν και άλλες παθήσεις όπως διαβήτης, υπέρταση και αυξημένη χοληστερίνη. Οι στατιστικές λένε ότι όταν ένας ασθενής έχει καλά ρυθμισμένο το σάκχαρο του, την πίεση και τη χοληστερίνη και έχει διακόψει το τσιγάρο, τότε μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και να χαίρεται τη ζωή.

Εκτός από ασθένειες το κάπνισμα επηρεάζει και την λειτουργικότητα του ανθρώπου. Ο καπνιστής κουράζεται και λαχανιάζει εύκολα, μυρίζει η αναπνοή του, οι ρυτίδες εμφανίζονται νωρίς, η γεύση αλλοιώνεται και η φωνή βραχνιάζει αλλά και στο ζευγάρι οι πράξεις συνεύρεσης είναι λιγότερες.

Οι καπνιστές κάνουν τις επιλογές τους. Αποφασίζουν να βλάψουν την υγεία τους και την τσέπη τους. Τι γίνεται όμως με τους μη καπνιστές? Καταρχάς οι μη καπνιστές είναι ήσυχοι με τη συνείδηση τους ότι δεν είναι κακό παράδειγμα για τα παιδιά τους. Εξασφαλίζουν στο σπίτι καθαρό περιβάλλον και τα παιδιά χαίρονται γιατί δεν καπνίζουν οι γονείς τους και το σπίτι δεν μυρίζει άσχημα. Επίσης μειώνεται ο κίνδυνος να αρρωστήσουν τα παιδιά από βρογχίτιδα, λαρυγγίτιδα και κρυολόγημα. Ο έφηβος αντιλαμβάνεται ότι δεν δημιουργεί πρόβλημα στην συντροφιά του και δεν μυρίζει άσχημα το στόμα του.
Μ ε την πάροδο του χρόνου στην ηλικία των 40-50 ετών ο μη καπνιστής αρχίζει να θριαμβολογεί έναντι του καπνιστή. Έχει λιγότερες ρυτίδες, χρώμα ροδαλό, καθαρή φωνή, περπατάει χωρίς να λαχανιάζει και ανεβαίνει γρήγορα τις σκάλες. Μετά το 70ο έτος οι μη καπνιστές επικρατούν σιγά-σιγά στο δρόμο. Το Αλτσαχάϊμερ και η χρόνια κόπωση που εμφανίζεται συχνά στους καπνιστές τους καθηλώνουν στο σπίτι ή στο καφενείο. Οι περισσότεροι άνθρωποι που διάγουν την 8η δεκαετία της ζωής τους είναι άκαπνοι ενώ σπάνια συναντάς κάποιον πάνω από 90 ετών. Τι έγιναν οι άλλοι οι καπνιστές? Είναι στο σπίτι ή αλλού??

Πρέπει επιτέλους να σταματήσει ο παραλογισμός που συνδέει το κάπνισμα με την επιτυχία και τον ανδρισμό ή τη χειραφέτηση για τη γυναίκα. Τελικώς όλοι οι καπνιστές είναι δέσμιοι του πάθους τους.

Το 30 % των Ελλήνων καπνίζει. Το υπόλοιπο 70 % είναι παθητικοί καπνιστές. Επιδημιολογικές μελέτες αναφέρουν ότι οι παθητικοί καπνιστές έχουν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα από αυτούς που δεν έρχονται σε επαφή με τον καπνό του τσιγάρου. Όταν εφαρμοστούν στη χώρα μας τα μέτρα κατά του καπνίσματος θα έχουμε 3.000 λιγότερα εμφράγματα, 3.000 λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια ήδη από τον 1ο χρόνο.

Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι άμεσα. Καταρχάς ανεβαίνει η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση μας. Νοιώθουμε ότι ελέγχουμε εμείς τη ζωή μας και όχι το τσιγάρο. Η φυσική μας κατάσταση βελτιώνεται και δεν λαχανιάζουμε, αρχίζουμε και νοιώθουμε ξανά τη γεύση του φαγητού. Δεν μυρίζει το στόμα μας και τα ρούχα μας και οι συγγενείς μας χαίρονται μαζί μας.

Συγκεκριμένα:
Είκοσι λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο η αρτηριακή πίεση γίνεται κανονική και οι καρδιακοί παλμοί μειώνονται.
Μετά από 8 ώρες το οξυγόνο στο αίμα αυξάνεται.
Μετά από 24 ώρες η γεύση και η όσφρηση βελτιώνονται.
Μετά από 3 ημέρες η αναπνοή γίνεται πιο εύκολη.
Μετά από 2 μήνες βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, ο πρώην καπνιστής ανεβαίνει τη σκάλα και περπατά γρήγορα χωρίς να λαχανιάζει. Η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνεται έως και 30 %.
Μετά από 5 χρόνια μειώνεται στο μισό ο κίνδυνος αιφνιδίου θανάτου από καρδιακή προσβολή.


Μετά από 10 χρόνια τα προκαρκινικά κύτταρα που έχει ο πρώην καπνιστής αντικαθίστανται από φυσιολογικά.
Το κυριότερο? Ο κίνδυνος από καρκίνο του πνεύμονα, καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια γίνεται σχεδόν ο ίδιος με αυτόν που διατρέχουν τα άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ !!!

Η υποστήριξη από το συγγενικό σας περιβάλλον, η συναναστροφή με ανθρώπους που δεν καπνίζουν βοηθάει στη διακοπή του καπνίσματος. Αποφεύγετε μέρη που συχνάζουν καπνιστές. Παίρνετε βαθιές αναπνοές, πίνετε πολύ νερό, αποκτήστε ένα χόμπι, κάνετε συχνά γυμναστική. Στο τέλος κάθε μήνα κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας με τα χρήματα που εξοικονομήσατε. Μάθετε να αρνείστε το τσιγάρο που θα σας προσφέρουν.

Η νικοτίνη είναι ναρκωτική ουσία που καταστέλλει το αίσθημα της πείνας. Γενικά λίγοι άνθρωποι παίρνουν επιπλέον κιλά. Για να ελέγξετε το βάρος σας αρχίστε να τρώτε υγιεινά πριν αποφασίσετε να κόψετε το τσιγάρο. Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά παρά γλυκά και ξεκινήστε γυμναστική.

Αν παρ’ όλα αυτά δείτε ότι δυσκολεύεστε στην προσπάθεια σας απευθυνθείτε σε ιατρείο διακοπής καπνίσματος ή σε κάποιον Πνευμονολόγο. Αυτός θα σας κάνει ειδικές εξετάσεις και θα σας χορηγήσει το κατάλληλο βοήθημα. Εκτός από τις γνωστές τσίχλες υπάρχουν και φάρμακα που μειώνουν την ευχαρίστηση από τον καπνό αλλά μειώνουν και τα συμπτώματα της στέρησης από τη διακοπή του.

Χρειάζεται θέληση και αποφασιστικότητα για να κόψετε το κάπνισμα. Σκεφτείτε όλα όσα έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα στη ζωή σας. Το κάπνισμα δεν είναι πιο δύσκολο. Μπορείτε να τα καταφέρετε. Μετά τις πρώτες δυσκολίες θα νοιώσετε υπερήφανοι για τον εαυτό σας.

Από τον Κωνσταντίνο Καλατζή Παθολόγο-Διαβητολόγο

Πηγή: www.diabetology.gr

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ti psifises os asteio? to arthro sou, esena h to oti to evales sxedon olokliro stin arxiki selida??? kanete mia polu sovari prospatheia kai mpravo sas alla min ta gamate etsi 2-3 apo kei!!

rigas είπε...

ρε ανώνυμε μη μας πρήζεις τα μύδια πάλι με το πόσο μεγάλη ήταν η εικόνα ή το βίντεο!
ΑΝ θες διαβασές το, ΑΝ παλι ΔΕΝ θες ΜΗ το διαβάζεις!
και καλό θα ήταν τα σχόλια σου να ήταν για το περιεχόμενο του αρθρου και όχι για τη διάταξή του στη σελίδα!
αντε μου στο καλό τώρα!

Ανώνυμος είπε...

opois exei ti muga mugiazetai.....
kai leipamai pou epikroteis ta lathi sas anti na veltioneste!!!

rigas είπε...

δεν επικροτώ λάθη αλλά υποστηρίζω το δικαίωμα στο λάθος!
άνθρωποι είμαστε φίλε ανώνυμε και όχι μηχανές που δεν κάνουν λάθη!!!
μύγα δεν υπάρχει εδώ παρά μόνο ένας ενοχλητικός ανώνυμος που αντί να ασχοληθεί με το περιεχόμενο(αρθρο) ασχολείται με το περυτίλυγμα(διάταξη στη σελίδα)!
πίστεψέ με έχουμε βελτιωθεί κατά πολύ το τελευταίο και αυτό οφείλετε σε υγιείς αναγνώστες και όχι σε κάτι κομπλεξικούς σα και του λόγους σου!!!!!
υ.γ μάθε πρώτα ορθρογραφία (λυπάμαι και όχι λειπάμαι που γράφεις) και μετά έλα να μας κάνεις υποδείξεις!!!