Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Υπό τη σκιά της προσφυγής

«Φούντωσαν» την Παρασκευή τα σενάρια, με αφορμή δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, που θέλουν την Πορτογαλία και την Ισπανία να δέχονται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και χώρες της ευρωζώνης για προσφυγή τους..... στο μηχανισμό ευρωπαϊκής στήριξης.

Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, έκανε λόγο για «σεναριολογία», επαναλαμβάνοντας ότι η Πορτογαλία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ανακτήσει την αξιοπιστία της στις αγορές και να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Όπως έγινε γνωστό, το πορτογαλικό κοινοβούλιο ενέκρινε ήδη τον προϋπολογισμό λιτότητας του 2011.

Αλλά και ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο δήλωσε ότι αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο μηχανισμό. Ωστόσο ο γενικός διευθυντής της Ισπανικής Τράπεζας υποστήριξε ότι η δυσπιστία των αγορών μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στη χρηματοδότηση της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ρεν απέφυγε να απαντήσει αν την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση Eurogroup. Σημείωσε, ακόμη, ότι έως το τέλος του μήνα, οι συζητήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί και η Ιρλανδική κυβέρνηση με την Τρόικα θα έχουν καταλήξει σε μία «σταθερή συμφωνία».

Στο μεταξύ, την πρόταση για συμμετοχή και ιδιωτών στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης επανέλαβε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, ο μηχανισμός στήριξης, που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας για μετά το 2013, «θα μοιάζει πολύ| με τη δομή του υφιστάμενου ευρωπαϊκού ταμείου σταθερότητας και θα επιτρέπει σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος να κηρύξει ένα κράτος στάση πληρωμών, να τροποποιούνται οι όροι αποπληρωμής με απόφαση αυτών που κατέχουν τα χρεόγραφα, η οποία θα λαμβάνεται με ενισχυμένη πλειοψηφία. «Η ύπαρξη μιας τέτοιας λύσης δεν θα οδηγήσει σε αβεβαιότητα στις αγορές αλλά θα τις εξασφαλίσει. Γι' αυτό ακριβώς εργαζόμαστε και έχω την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε μέσα στις προσεχείς ημέρες», δήλωσε ο γερμανός υπουργός.

Σε νέο χαμηλό διμήνου βυθίστηκε την Παρασκευή το ευρώ έναντι του δολαρίου (1,3244), καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για μετάδοση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη στο άμεσο μέλλον. «Ακούμε συνεχώς αρνητικές ειδήσεις στην ευρωζώνη τελευταία. Υπάρχει ακόμα η φήμη για διάσπαση της ευρωζώνης», παρατηρεί αναλυτής της Okasan Securities.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: