Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Ξεκίνησε η μάχη για την προεδρία της Γαλλίας

Η πρώην υποψήφια των Σοσιαλιστών για την γαλλική προεδρία Σεγκολέν Ρουαγιάλ ανακοίνωσε σήμερα την υποψηφιότητά της στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του μελλοντικού υποψηφίου του κόμματός της, ως αντιπάλου του Νικολά Σαρκοζί στην.... προεδρική αναμέτρηση του 2012, μία αιφνιδιαστική απόφαση που αναμένεται να δρομολογήσει για τα καλά την προεκλογική εκστρατεία στο Εξάγωνο.

Στην ερώτηση που της έθεσαν δύο εφημερίδες, η La Nouvelle R?publique du Centre Ouest και Centre Presse της περιοχής Πουατού-Σαρέντ, όπου είναι κυβερνήτης : «είσθε υποψήφια για τις προκριματικές;», η Σεγκολέν Ρουαγιάλ απαντά «έφθασε η στιγμή για να προκρίνουμε την σαφήνεια και την απλότητα: η απάντησή μου είναι ναι».

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία είχε ηττηθεί από τον Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του 2007 είναι το πρώτο στέλεχος πρώτης γραμμής του PS που δηλώνει έτοιμο να διεκδικήσει την προεδρία.

Τα άλλα δύο «θωρηκτά» του κόμματος, ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομνίκ Στρος-Καν, ο οποίος προηγείται σε όλες τις σφυγμομετρήσεις και η πρώτη γραμματέας του ΡS Μαρτίν Ομπρί, δεν έχουν αποκαλύψει ακόμη τις προθέσεις τους, αλλά κατά γενική ομολογία δεν προτίθενται να τεθούν αντιμέτωποι ο ένας με τον άλλον.

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία φάνηκε πως είχε προσχωρήσει το περασμένο καλοκαίρι σε «σύμφωνο μη επίθεσης» μεταξύ των τριών τους, ανέκρουσε πρύμνας προ ολίγων ημερών τονίζοντας πως δεν υφίσταται «κανένα σύμφωνο» μεταξύ τους.

Στόχος των εσωκομματικών προκριματικών είναι να εκσυγχρονισθεί ο μηχανισμός ανάδειξης υποψηφίου του κόμματος, που θα εξασφαλίζει μία πλατιά υποστήριξη της βάσης στον εκλεκτό του κόμματος.
Οι προκριματικές θα είναι ανοικτές στο μέγιστο δυνατό αριθμό μελών και οπαδών του PS και αναμένεται να προσέλθουν πολλά εκατομμύρια άτομα. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την κατάθεση των υποψηφιοτήτων πριν το καλοκαίρι του 2011 και η τελική ανάδειξη θα γίνει το φθινόπωρο.

Πριν τη Ρουαγιάλ, την υποψηφιότητά τους έσπευσαν να ανακοινώσουν οι «σαραντάρηδες» βουλευτές Μανουέλ Βαλς και Αρνώ Μοντμπούρ -προερχόμενοι από τη δεξιά και την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, αντίστοιχα- ενώ αναμένεται να προστεθεί και αυτή του πρώην πρώτου γραμματέα του PS Φρανσουά Ολάντ.

Μολαταύτα, πολλές φωνές στο εσωτερικό του κόμματος πιέζουν για επίσπευση των χρονικών ορίων της επιλογής υποψηφίου, δεδομένου πως ο Σαρκοζί έχει προβεί σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του ενόψει της προετοιμασίας του για τις προεδρικές του 2012, καθώς ο ίδιος έχει τονίσει πως θα ανακοινώσει την απόφασή του το προσεχές φθινόπωρο.

«Εκ πείρας γνωρίζω πως απαιτούνται αρκετοί μήνες για να προετοιμασθούμε και για να συγκεντρωθούμε. Ποιος άραγε δεν βλέπει πως η δεξιά έχει ξεκινήσει ήδη την προεκλογική εκστρατεία, και εξ άλλου δεν το κρύβει πλέον», τονίζει σχετικά η Ρουαγιάλ, ενώ η Ομπρί και κυρίως οι οπαδοί του Στρος-Καν -του οποίου η θητεία στο ΔΝΤ λήγει το φθινόπωρο του 2012- είναι αντίθετοι στην επίσπευση των διαδικασιών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
πηγη:real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: