Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Βαρύ πλήγμα στην αγορά από τον προϋπολογισμό

Τα πυρά του επιχειρηματικού κόσμου δέχεται η κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό του 2011. Οι έμποροι κάνουν λόγο για εικονικό προϋπολογισμό, βαρύ πλήγμα στην κατανάλωση και ανέφικτους στόχους.Όπως εκτιμά ο επιχειρηματικός κόσμος, η επιβάρυνση..... για τον καταναλωτή από τα νέα φορολογικά μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός, θα είναι γύρω στο 1 δισ. ευρώ, ενώ σημειώνει ότι δεν υπάρχει πια η δυνατότητα από τις επιχειρήσεις να απορροφήσουν τη μαζική μετάταξη προϊόντων από το χαμηλό συντελεστή του 11% στο 13%.

Η έμμεση φορολογία και οι δημόσιες επιχειρήσεις σηκώνουν το βάρος του νέου προϋπολογισμού, καθώς η αύξηση του ΦΠΑ και η εξίσωση του ΕΦΚ καυσίμων πυροδοτούν κύμα ανατιμήσεων στην αγορά και το εμπόριο δηλώνει ότι ''είναι κάθετα αντίθετο σε οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ, όταν μάλιστα έχουν προηγηθεί δύο συνεχόμενες αυξήσεις στο 2010, οι οποίες είναι άδικες για τους Έλληνες καταναλωτές, που ήδη έχουν μειωμένη εισοδηματική δυνατότητα και καλούνται να πληρώσουν επιπλέον για ΦΠΑ'' όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΣΕΕ.

Δύσκολα θα επιτευχθούν οι στόχοι του νέου προϋπολογισμού, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος μιλώντας την Παρασκευή στο ΣΚΑΪ, προσθέτοντας πως προϋποθέτουν γενναίες αποφάσεις και συγκρούσεις με συντεχνίες.

«Δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει η αναπτυξιακή δυναμική που τόσο πολύ χρειαζόμαστε. Αν υπάρξει παρέκκλιση από τον προϋπολογισμό δεν θα υπάρχει ανοχή πλέον», είπε ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε πως η Ελλάδα έχει τέσσερις φορές υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές σε σχέση με τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες και συνεπώς είναι πολύ δύσκολη η προσέλκυση επενδύσεων.

Κατά της νέας αύξησης του ΦΠΑ και υπέρ του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ τάσσεται και η ΕΣΕΕ. Ο πρόεδρος της Βασίλης Κορκίδης σε δηλώσεις του σχολίασε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι λάθος με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται και για τα είδη για τα οποία γίνεται.

Ο κ. Κορκίδης υπολογίζει ότι η επιβάρυνση για τον καταναλωτή θα είναι της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο, όπως είπε, θα λείψει από την υπόλοιπη κατανάλωση. Τόνισε δε ότι τη στιγμή όπου γίνεται μια προσπάθεια για να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, αλλά και να αναθερμάνουμε την οικονομία, τέτοια μέτρα είναι σαν "χτύπημα κάτω από τη μέση».

‘’Ο virtual προϋπολογισμός του 2011 είναι εκ των προτέρων ένα σχέδιο προς αναθεώρηση. Η εκτέλεσή του με τους όρους του Μνημονίου προοιωνίζεται ένα ζοφερό μέλλον για το ελληνικό εμπόριο, αφού το 2011 θα είναι αναμφισβήτητα η δυσκολότερη χρονιά του κύκλου της βαθιάς ύφεσης. Οι εύλογες ανησυχίες των ανθρώπων της αγοράς είναι ότι ο λογαριασμός των 14,3 δισ. ευρώ του 2011 θα μείνει απλήρωτος’’ επισημαίνει ο κ. Κορκίδης.

Η ΕΣΕΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού, για μία ακόμη φορά η οικονομική πολιτική στοχεύει στην άντληση πόρων κυρίως μέσω της αύξησης της φορολογίας και όχι μέσω ενός σχεδίου ανάπτυξης που θα είχε ως αποτέλεσμα και την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας μας.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: