Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Πώς να μαγειρέψεις για το πρώτο ραντεβού

Μην ξεχνάς πως η πρόσκληση (ή η αποδοχή πρόσκλησης για φαγητό στο σπίτι) είναι σαν να αποτριχώνεσαι για πρώτη φορά. Δεν υπάρχει επιστροφή και κάποια στιγμή -σύντομα- πρέπει να το επαναλάβεις.
Διάλεξε κάτι που..... να μαγειρεύεις καλά.

Αυτό είναι σχετικό. Αν ειδικεύεσαι στα σπαγγέτι, διάλεξε μια από τις αγαπημένες σου συνταγές. Αν το φόρτε σου είναι η μοριακή, απόδειξέ το. Θα είναι καλό και για τους δύο.

Μαγείρεψε κάτι που να τρώτε.

Κάποιοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε κάποια συστατικά, οπότε είναι καλό να τα αποφύγεις. Κάποιοι έχουν μια εκ γενετής αηδία. Επίσης να την αποφύγεις. Δεν είναι η ώρα να τους αποδείξεις πως μπορούν και πρέπει να φάνε όσπρια ή σουπιές κρασάτες.

Μαγείρεψε κάτι ανθρώπινο.

Αυτή είναι μια συμβουλή για εσάς που τα καταφέρνετε καλούτσικα. Μην παίρνουν τα μυαλά σου αέρα και νομίζεις πως είσαι τριάστερος σεφ. Μη στήσεις πιάτα με κατακόρυφη δομή, που να μοιάζουν με πύργους, μη βάλεις θημωνιές και γκαζόν για διακόσμηση, μην παρουσιάσεις πιάτα λες και διαγωνίζεσαι σε διαγωνισμό μαγειρικής.

Προγραμμάτισε το μενού.

Όπως όταν πρόκειται να παραγγείλεις στο εστιατόριο. Πρώτο πιάτο, δεύτερο, επιδόρπιο.

Μη μαγειρέψεις το ίδιο υλικό δύο φορές. Πράγμα που σημαίνει, μην ετοιμάσεις σαλάτα με σολομό και μετά σολομό στη σχάρα. Βάλε το μυαλό σου να δουλέψει.

Η σαλάτα φθάνει μια φορά στο τραπέζι. Δηλαδή, μπορείς να έχεις μία στην αρχή ή σε side dish μαζί με το κυρίως. Τέλος, μην κάνεις το τραπέζι σου να μοιάζει με το κυριακάτικο οικογενειακό. (Σαλάτες, τζατζίκι, σαλάτα του κηπουρού, παντζάρια βραστά, μπριζόλες, κεφτέδες τηγανητοί, κοτόσουπα, όλα μαζί αραδιασμένα στο τραπέζι). Το γλυκό μπορεί να είναι και ζαχαροπλαστείου, αρκεί να μη μοιάζει ζαχαροπλαστείου. Όχι δηλαδή μια τούρτα με τον Μπομπ Σφουγαράκη, ή το Σάκη. Όχι πάστες με αμφιβόλου ποιότητας ζελέ και χρώματα. Όχι καριόκες τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο, ούτε ταρτάκια σερβιρισμένα στο χαρτάκι τους σερβιρισμένες στο κουτί. Μπορεί να είναι ένας δίσκος με μια ποικιλία γλυκισμάτων, μια ποικιλία σιροπιαστών, μια επιλογή από γλυκά κουταλιού με ένα μπωλ με ποιοτικό γιαούρτι, μερικά μακαρόν ή ποιοτικά παγωτάκια.

Το φαγητό είναι η αφορμή.

Όχι όμως ο σκοπός. Και επειδή ελπίζω να πάνε όλα καλά και θα χρειαστεί δράση στη συνέχεια, μη βγάλεις τεράστιες πιατάρες, ούτε βαριά φαγητά που θα σας γεμίσουν αέρια (που υπάρχουν δύο τρόποι να ελευθερωθούν) και μετά το στόμα σας να γεμίσει τον αέρα μυρωδιά σκόρδου, κρεμμυδιού και ΄γω δεν ξέρω τι άλλο.

Επενδύστε στο κρασί.

Μια φιάλη καλό κρασί θα εκτιμηθεί δεόντως. Αν όμως δεν έχεις τα σωστά ποτήρια και δεν έχεις φροντίσει για τη σωστή θερμοκρασία, καλύτερα να ανοίξεις ένα αναψυκτικό. Όταν λέω μια φιάλη μην το πάρεις κατά γράμμα. Αγόρασε δύο φιάλες, όχι από το αγαπημένο σου κρασί, αλλά από το σωστό κρασί. Ποτέ δεν ξέρεις πόσο θα πιείς (ή μήπως να πάρεις εξάδα;)

Προσοχή στο τι θα φοράς.

Μη βάλεις κοστούμι. Μη βάλεις σορτσάκι ή φόρμες. Φυσικά και υπάρχει η ενδιάμεση λύση. Κάτι χαλαρό, φρεσκοπλυμένο, σιδερωμένο αλλά όχι τσίτα. Να μη μυρίζει για παράδειγμα τσίκνα από τις μπριζόλες που έψηνες.

Προσοχή στο ψυγείο.

Σκέψου το ραντεβού σου να σηκωθεί και να ανοίξει το ψυγείο. Να είναι καθαρό, τακτοποιημένο, χωρίς αποφάγια τυλιγμένα σε πλαστικό ή άπλυτα πιάτα που τα έχεις βάλει εκεί για να τα πλύνεις αργότερα

Το σημαντικό είναι η ατμόσφαιρα.

Φρόντισε να μυρίζει ωραία ο χώρος. Η καλύτερη λύση είναι η καθαριότητα και όχι τα αρωματικά σπρέι. Τα κεριά είναι ένας θησαυρός. Αναμμένα απορροφούν αρκετά καλά τις σπιτικές μυρωδιές. Το ίδιο και τα φυτά εσωτερικού χώρου. Ψέκασε λίγο από το άρωμα σου στις κουρτίνες (αλλά μη το παρακάνεις). Επιμελήσου το τραπέζι του φαγητού. Να μην είναι πρόχειρο, αλλά ούτε και τρομακτικά στημένο. Όχι λουλούδια σε σύνθεση που να κρύβουν τον απέναντι. Όχι κεριά φλογοβόλα. Καθαρό τραπεζομάντιλο, ωραία στρωμένα μαχαιροπήρουνα και ποτήρια, είναι αρκετά. Και τέλος πετσέτες για τα χέρια. Για την περίπτωση αυτή η μοναδική επιλογή είναι οι υφασμάτινες.

Αν δεν έχεις το σωστό τραπέζι φαγητού, τροποποίησε την πρόσκληση. Ας πούμε κάνε μια βραδιά με ταινίες, ή τύπου πικνίκ στο μπαλκόνι.

Και το σημαντικότερο.

Μην ξεχνάς πως όσο και αν έχεις προσπαθήσει, πρέπει να φαίνεται πως δεν έχεις να προσπαθήσει και πολύ.
πηγη:e-radio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: