Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

"Να πουλήσουν... ασημικά οι ΗΠΑ για το έλλειμμα!"

Είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα αρκετούς επιφανείς οικονομολόγους, νομπελίστες και μη, σε ρόλο … Κασσάνδρας των αγορών, προεξάρχοντος του γνωστού και μη εξαιρετέου Νουριέλ Ρουμπινί.Ο τελευταίος δικαιώνει για ακόμη μια φορά τη … «φήμη» του αφού και πάλι κάνει λόγο για μια ενδεχόμενη «διπλή ύφεση» της αμερικανικής οικονομίας σε σχετικό άρθρο του στους Financial Times.
Σε αυτό του το κείμενο μάλιστα.... χαρακτηρίζει ευθέως την αμερικανική οικονομία ως ένα «εν δυνάμει δημοσιονομικό ναυάγιο» και προειδοποιεί ότι μόνον οι διαδοχικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης και της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας έχουν αποτρέψει το ξέσπασμα μιας ακόμα μεγαλύτερης ύφεσης από αυτήν που έχει καταγραφεί ήδη. Καταλήγει δηλαδή στο συμπέρασμα πως αυτή η ύφεση δεν έχει αποτραπεί, ούτε πρόκειται και πως θα εκδηλωθεί όταν θα πάψει η «τεχνητή στήριξη» της οικονομίας από την FED…

Εκείνος όμως που μάλλον κανείς δεν περίμενε να βγει δημόσια και να δηλώσει περίπου τα ίδια πράγματα είναι ο Μεξικανός δισεκατομμυριούχος Κάρλος Σλιμ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Ο οποίος, μιλώντας σε ένα φόρουμ στο πανεπιστήμιο George Washington της Νέας Υόρκης, τόνισε ότι οι παρεμβάσεις της FED δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν το οικονομικό πρόβλημα των ΗΠΑ, ένα πρόβλημα που ο ίδιος το εντόπισε στο δυσθεώρητο δημοσιονομικό έλλειμμα και πρότεινε μια λύση άκρως ριζοσπαστική, την οποία – για να θυμηθούμε λίγο και τα δικά μας – έχουν προτείνει στο κοντινό παρελθόν κι άλλοι για … λογαριασμό μας!

Με δυο λόγια ο κύριος Σλιμ πρότεινε την εκποίηση «εθνικών περιουσιακών στοιχείων» των ΗΠΑ για την οριστική κάλυψη της μαύρης τρύπας των δημοσιονομικών!!!

«Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να σκεφτεί να πωλήσει εθνικά περιουσιακά στοιχεία για να τονώσει την οικονομία και να μειώσει το έλλειμμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Σλιμ, τονίζοντας μάλιστα πως ακόμα και ο νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης που αναμένεται να παρουσιάσει ο πρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Μπεν Μπερνάνκι μεθαύριο δεν πρόκειται να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στην αμερικανική οικονομία καθώς είναι « προσωρινά μέτρα»…
πηγη:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: