Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Αγώνας δρόμου 80 ημερών

Η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της περίπου 80 ημέρες ως τις αρχές Φεβρουαρίου 2011 που επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα, προκειμένου να δρομολογήσει μια σειρά φιλόδοξες διαρθρωτικές αλλαγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος της Κυριακής, οι....... εμπειρογνώμονες της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα επικεντρώσουν την προσοχή τους σε οκτώ πεδία δράσης, στα οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει επιτύχει ουσιαστική πρόοδο προκειμένου να εξασφαλιστεί η κρίσιμη τέταρτη δόση του δανείου της τρόικας ύψους 15 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το «μπλοκάκι της τρόικας» περιέχει τα εξής οκτώ σημεία:

1. Η κυβέρνηση πρέπει να έχει μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2010 σε ένα επίπεδο πολύ κοντά στον στόχο που έχει τεθεί στο πρόγραμμα, ο οποίος είναι τα 18 δισ. ευρώ.

2. Η Βουλή θα πρέπει να έχει υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2011, ο οποίος θα περιέχει επιπλέον μέτρα αποδόσεως ίσης με 2,5% του ΑΕΠ τα οποία συμφωνήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και θα προβλέπει τη μείωση του ελλείμματος κάτω από τα 17 δισ. ευρώ.

3. Σημαντικές και ορατές αλλαγές θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών έτσι ώστε να ανακτηθεί το momentum των πρώτων μηνών εφαρμογής του προγράμματος. Οι πρώτες αποφάσεις για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων περιλαμβάνονται σε αυτό το πεδίο.

4. Κεντρικό ζήτημα της τρίτης αξιολόγησης θα είναι οι ενέργειες που θα έχουν γίνει για τη μείωση της σπατάλης και του συνολικού κόστους, καθώς και για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ΔΕΚΟ. Τα σχέδια εξυγίανσης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και οι μετατάξεις προσωπικού πρακτικώς να έχουν ξεκινήσει.

5. Η επιτάχυνση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τον εκσυγχρονισμό των φοροεισπρακτικών μηχανισμών θεωρείται η κρισιμότερη προϋπόθεση για την επιτυχία της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

6. Η ολοκλήρωση της υλοποίησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με την εφαρμογή της στα επικουρικά ταμεία θα «μετρήσει» καθοριστικά.

7. Η έναρξη του φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων στο ΕΣΥ και η εφαρμογή των μέτρων περιορισμού του κόστους τα οποία υπάρχουν στον προϋπολογισμό είναι ένας ακόμη «κρίσιμος δείκτης» για την τρίτη αξιολόγηση.

8. Μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και προϊόντων θεωρούνται πολύ σημαντικές για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας.

Όπως όλα δείχνουν, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να πρωτοστατήσει στις αλλαγές το επόμενο διάστημα. Εκείνο το οποίο ανησυχεί την κυβέρνηση είναι αφενός οι αντιδράσεις που μπορεί να προκληθούν, αλλά και η ύφεση, η οποία σε συνδυασμό με την ένταση των φορολογικών ελέγχων, μπορεί να θα «στεγνώσει» την αγορά και θα παρατηρηθεί μια διευρυνόμενη υστέρηση στα έσοδα.
πηγη:www.parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: