Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Στην Αφρική το 67% των κρουσμάτων AIDS




5,7 εκατομμύρια φορείς σε όλο τον κόσμο


Εάν η Νότια Αφρική εφαρμόσει τη σωστή πολιτική, τότε μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης με τον ιό του AIDS, σημειώνει έκθεση του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για τον HIV (UNAIDS).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τα 5,7 εκατομμύρια φορέων της ασθένειας παγκοσμίως, τα περισσότερα κρούσματα βρίσκονται στη Νότια Αφρική. Σχεδόν το 18% των Νοτιοαφρικανών, ηλικίας από 15 ως 49 ετών, έχει μολυνθεί.

«Η κατάσταση συνιστά μεγάλο οικονομικό κίνδυνο για τη χώρα, ειδικά σε μία περίοδο κατά την οποία η Νότια Αφρική βιώνει τις αρνητικές επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης», αναφέρει η έκθεση, η οποία προτείνει την κατάρτιση και χρηματοδότηση πιο δραστικών σχεδίων πρόληψης, θεραπείας και αναχαίτισης της μετάδοσης του ιού από τους μολυσμένους γονείς στα παιδιά.

Ακόμη κι αν εφαρμοστούν αυτά τα σχέδια, πέντε εκατομμύρια περισσότεροι Νοτιοαφρικανοί θα μολύνονται με τον HIV για τις επόμενες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου για την Οικονομική Διακυβέρνηση και το AIDS στην Αφρική και του Ινστιτούτου για τα Αποτελέσματα της Ανάπτυξης. Το συνολικό κόστος για τις επόμενες δύο δεκαετίες, που θα απαιτηθεί για τη μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, εκτιμάται ότι θα ανέλθει μέχρι και στα 102 δισεκατομμύρια δολάρια, αν η χώρα επιταχύνει τη διαδικασία καταβολής των δαπανών για τα φάρμακα και τα σχέδια πρόληψης της εξάπλωσης της ασθένειας, αναφέρει η έκθεση.

Η UNAIDS ανακοίνωσε ότι η πρόσβαση στις θεραπείες για τον HIV έχει αυξηθεί κατά 12 φορές μέσα σε έξι χρόνια και 5,2 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν τώρα τα φάρμακα που χρειάζονται.

Η υποσαχάριος Αφρική παραμένει η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από τον HIV, δηλαδή εκεί βρίσκεται το 67% όλων των φορέων σε παγκόσμιο επίπεδο, εκεί καταγράφεται το 71% των θανάτων που έχουν σχέση με το AIDS και το 91% όλων των νέων κρουσμάτων μεταξύ των παιδιών.


πηγη:www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: