Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

60 δις «μαύρα»

Του Κ. Παπαγρηγόρη

Στο 25% του ΑΕΠ ανέρχεται, σύμφωνα με την Visa το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα, καθιστώντας την χώρας μεταξύ των πρωτοπόρων έναντι των...... υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης.

Το μέγεθός της παραοικονομίας στην Ελλάδα, της "μαύρης" δηλ. εργασίας και των συναλλαγών που δεν δηλώνονται, υπολογίζεται σε 59 δισ. ευρώ και προκαλεί τεράστια απώλεια εσόδων για το δημόσιο.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε χθες η Visa Europe, κατασκευές, τουρισμός, ελεύθεροι επαγγελματίες και οικιακές υπηρεσίες είναι οι κλάδοι από τους οποίους προκύπτουν εισοδήματα που δεν δηλώνονται.

Στην ίδια έρευνα επισημαίνεται ότι ο μέσος ευρωπαικός όρος της Ε.Ε.27 είναι 20% επί του ΑΕΠ και η "αξία" της ανέρχεται σε 2,1 τρισ. ευρώ, με τις χώρες της δυτικής Ευρώπης να κινούνται αρκετά κάτω από αυτό το ποσοστό, ακόμη και κάτω από 10%, τη στιγμή που στην ανατολική Ευρώπη το νούμερο είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. Στη Βουλγαρία για παράδειγμα αντιστοιχεί στο 33% του επίσημου ΑΕΠ της χώρας ενώ στην Τουρκία, το ποσοστό είναι 29%. Σημειώνεται ότι ανάλογες επιδόσεις με την Ελλάδα εμφανίζουν και οι άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης.

Για την Ελλάδα ενώ καταγράφηκε μείωση την περίοδο 2003-2008, από το 2008 σημειώνεται και πάλι αύξηση, από το 24% στο 25,3%. Πρόκειται για το δεύτερο κύμα της παραοικονομίας και είναι εξέλιξη που διαπιστώνεται και σε άλλες ευρωπαικές χώρες εξαιτίας της κρίσης που φαίνεται να "ευνοεί" την μαύρη εργασία ενώ η αύξηση της φορολογίας - και του ΦΠΑ - σε όλη την γηραιά ήπειρο συμβάλει προς την ίδια κατεύθυνση.

Τι προτείνει η Visa

Σε άλλο σημείο της έρευνας τονίζεται ότι η διεύρυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών μπορεί να οδηγήσει σε πάταξη της μαύρης οικονομίας, η οποία στην έρευνα της Visa Europe αφορά τις νόμιμες δραστηριότητες που γίνονται όμως με παράνομο τρόπο με την έννοια για παράδειγμα της "μαύρης" εργασίας και των μη δηλωθέντων συναλλαγών, κυρίως στο εμπόριο.

Όπως ανέφερε χθες ο Νίκος Καμπανόπουλος, αντιπρόεδρος της Visa Hellas, οι προτάσεις της Visa για ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών έχουν αποσταλεί στο υπουργείο Οικονομίας και περιλαμβάνουν συντονισμένη προσπάθεια από την κυβέρνηση και τις τράπεζες, η οποία έχει αποδώσει σημαντικά σε οικονομίες ανάλογες με την ελληνική.

Χώρες όπου η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι ευρεία - στην Ελλάδα γίνονται μόνο 20 το χρόνο - η παραοικονομία κινείται σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο ενώ εκτιμάται ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών κατά 10% συρρικνώνει την μαύρη οικονομία κατά 4-6%, ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο εάν υπολογιστεί το μέγεθος των φορολογικών απωλειών.
Η Ιταλία, για παράδειγμα, έχει αποκομίσει πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 17 δισ.ευρώ, διασταυρώνοντας τα εισοδήματα με τον τρόπο ζωής αλλά και υποχρεώνοντας τα καταστήματα να παρουσιάζουν συγκεκριμένο ύψος αποδείξεων που εκδίδουν και αυτό σε λιγότερο από δύο χρόνια. Η Νότια Κορέα, χώρα με παραπλήσια χαρακτηριστικά με την Ελλάδα, έχει ενισχύσει κατά 65% τα φορολογικά έσοδα σε μια πενταετία, προωθώντας τη χρήση καρτών.
πηγη:www.axiaplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: