Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

τα σκυλιά εκτός από 6η αίσθηση έχουν και 7η

Διαβάζουν τη σκέψη, γι΄αυτό πολλές φορές μας κοιτάζουν επίμονα στα μάτια
Γράφει ο/η Fairelena   από τους απαράδεκτους
 Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στις ΗΠΑ πραγματοποίησε πειράματα με δεκάδες σκύλους σε μια προσπάθεια να διαπιστώσει τη συμπεριφορά που αναπτύσσουν όσον αφορά την τροφή τους. Είδαν ότι οι σκύλοι, αν θέλουν να κλέψουν τροφή, αναπτύσσουν στρατηγικές και τακτικές ώστε να μη γίνουν αντιληπτοί προσπαθώντας να την αρπάξουν όσο πιο αθόρυβα είναι εφικτό.
 Η συγκεκριμένη συμπεριφορά οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι τα τετράποδα αντιλαμβάνονται το πώς σκέπτονται οι άλλοι για εκείνα, κάτι που ως τώρα δεν είχε αποδειχθεί. Σε ένα από τα πειράματα οι ερευνητές τοποθετούσαν τροφή σε δύο μπολ στα οποία ήταν τοποθετημένα κουδουνάκια. Το κουδούνι όμως μόνο του ενός μπολ ήταν ενεργοποιημένο να χτυπά όταν υπήρχε κάποια επαφή σε αυτό ενώ το άλλο το είχαν απενεργοποιήσει.
 Οπως αποδείχθηκε, οι σκύλοι αντιλαμβάνονταν γρήγορα τι συνέβαινε. Ετσι, όταν ήθελαν να φάνε αλλά καταλάβαιναν ότι κάποιος τους βλέπει, πήγαιναν και έπαιρναν ίσες ποσότητες τροφής και από τα δύο μπολ. Οταν όμως διαπίστωναν «κενό» στην παρακολούθηση, έσπευδαν και άρπαζαν όσο πιο αθόρυβα μπορούσαν τροφή από το μπολ με το απενεργοποιημένο κουδούνι.
Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: