Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Στο 5,2% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Στο 5,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο εφέτος, από 5,6% τον Σεπτέμβριο, αν και υπήρξαν ανατιμήσεις στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων και υπηρεσιών. Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε αγαθά και υπηρεσίες που επηρεάστηκαν ευθέως ή εμμέσως από την αύξηση του ΦΠΑ και των ΕΦΚ, όπως είναι τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τα καπνικά και αλκοολούχα προϊόντα, η βενζίνη, οι μεταφορές και η κινητή τηλεφωνία. Παράλληλα, υπήρξαν ανατιμήσεις λόγω της λήξης των θερινών εκπτώσεων (είδη ένδυσης και υπόδησης).
Ειδικότερα, σύμφωνα.... με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ) τον Οκτώβριο εφέτος, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2009, προκύπτει αύξηση 5,2% έναντι αύξησης 1,2% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 2009 προς το 2008.

Ο γενικός δείκτης τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2010, παρουσίασε αύξηση 0,2% έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Από την ανάλυση των τιμοληψιών από την ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει ότι η αύξηση του πληθωρισμού προήλθε από τις ακόλουθες αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 1,6% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: νωπά λαχανικά, κρέατα γενικά, νωπά ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, γλυκά- ζαχαρωτά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στο γιαούρτι και τα νωπά φρούτα.

β) Κατά 18,2% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης των τιμών των τσιγάρων, καθώς και των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών.

γ) Κατά 2,5% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

δ) Κατά 5,7% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του ηλεκτρισμού, των ενοικίων κατοικιών και των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας.

ε) Κατά 1,7% της ομάδας «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη κλινοστρωμνής-λευκά είδη, υαλικά, επιτραπέζια σκεύη και οικιακής χρήσης, στα είδη καθαρισμού και στις οικιακές υπηρεσίες.

στ) Κατά 0,3% της ομάδας «Υγεία», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ιατρικών, οδοντιατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων.

ζ) Κατά 18,2% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας- διόδια, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη) και υπηρεσίες μεταφορών.

η) Κατά 1,8% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών της κινητής τηλεφωνίας.

θ) Κατά 1,1% της ομάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: βιβλία- εφημερίδες-περιοδικά- γραφική ύλη- σχολικά είδη, υπηρεσίες αναψυχής.

ι) Κατά 0,1% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και των φροντιστηρίων .

ια) Κατά 3,1% της ομάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών: φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά- γλυκά- καφές- ποτά (σερβιριζόμενα).

ιβ) Κατά 4,8% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων, των ειδών ατομικής φροντίδας και των κοσμημάτων-ρολογιών.

Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, ο Εναρμονισμένoς Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν. ΔΤΚ) αυξήθηκε τον Οκτώβριο εφέτος κατά 5,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009- από 5,7% τον Σεπτέμβριο- και έναντι αύξησης 1,2% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 2009 προς το 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: