Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Αναπροσαρμόζουν το Μνημόνιο και μας "δένουν" μέχρι το 2016!

H τρίτη και τελευταία δόση του δανείου των 110 δισ. που εγκρίθηκε τον περασμένο Μάϊο από την τρόϊκα (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ) θα καταβληθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Και λέμε ότι θα είναι η τελευταία γιατί η ομάδα της τρόϊκας που έρχεται αύριο θα αναπροσαρμόσει το Μνημόνιο στα δεδομένα του νέου ελλείμματος που ανακαλύφθηκε (πάνω από 15%, τελικά) και σημαίνει ότι..... υπάρχει ανάγκη για την σύνταξη νέου Μνημονίου!

Και για το 2010 δεν θα κλείσει κάτω από το 9,5% του ΑΕΠ (φανταστείτε ότι την Ελλάδα με 9,5% και σχετικά υγιές τραπεζικό σύστημα την έχουν μέσα στο ΔΝΤ και οι Ιρλανδοί με πάνω από 30% και «σάπιο» τραπεζικό σύστημα είναι εκτός! Απλώς για να γίνει αντιληπτή η απάτη που στήθηκε στην πλάτη ενός ολόκληρου Έθνους).

Οι πρώτοι έξι μήνες εφαρμογής του μνημονίου έδειξαν ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί, κυρίως στα έσοδα, είναι τουλάχιστον υπεραισιόδοξοι. Να σημειωθεί ότι ο εκτροχιασμός του μνημονίου θα συμπαρασύρει και το κύρος των συντακτών του, δηλαδή του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δεύτερο αδύναμο σημείο του υφιστάμενου μνημονίου ήταν το δημόσιο χρέος. Η δυναμική του χρέους, δηλαδή το γεγονός ότι η χώρα το 2013 θα έβγαινε από το μνημόνιο με χρέος υψηλότερο απ' αυτό με το οποίο είχε μπει ( 147% του ΑΕΠ έναντι 132%) καταδεικνύει και το εύρος της απάτης: Σε συνάρτηση με τα χρήματα που θα έπρεπε να δανειστεί το Δημόσιο από τις αγορές το 2103 και 2015 (περίπου 200 δισ. ευρώ) θα φτάναμε σε επίπεδα πάνω από 150%! Σε αυτά τα γεγονότα εντοπίζεται και η άρνηση των spread να υποχωρήσουν.

Η αναθεώρηση των στοιχείων από την Eurostat είναι πιθανόν να επιβαρύνει το χρέος με 10 ποσοστιαίες μονάδες, με αποτέλεσμα να απαιτείται πλέον μακρύτερος χρονικός ορίζοντας για να αποκλιμακωθεί το χρέος.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: