Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Η Αθήνα αλλάζει όψη ως το 2014


Με ταχείς ρυθμούς προχωρά το πρόγραμμα ανάπλασης του ΥΠΕΚΑ



Με ταχείς ρυθμούς προχωρά το πρόγραμμα «Αθήνα-Αττική 2014» που ανακοίνωσε πριν από πέντε μήνες η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Όσον, αφορά τα υπό υλοποίηση μέτρα δράσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος (πεζοδρομήσεις κεντρικών δρόμων, αναπλάσεις υποβαθμισμένων περιοχών, άνοιγμα παραλιακού μετώπου, πρόσβαση στις παραλίες, ταρατσόκηπους, ποδηλατόδρομους, μητροπολιτικά πάρκα) τα οποία αναμένεται να αλλάξουν άρδην την εικόνα της Αθήνα το 2014 και να αποτελέσουν ορόσημο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής εκατομμυρίων κατοίκων στο λεκανοπέδιο της πρωτεύουσας.
Η πορεία πραγματοποίησή τους έχει ως εξής
Οι παρεμβάσεις του ΥΠΕΚΑ
• Ανάπλαση – πεζοδρόμηση Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας: Η διαδικασία ανάθεσης μελέτης επικαιροποίησης των μελετών για τη δημοπράτηση του έργου ανάπλασης είναι σε εξέλιξη και η προκήρυξη του έργου για κατασκευή του προσδιορίζεται στο πρώτο τρίμηνο του 2011.
• Η μετατροπή της Πανεπιστημίου σε άξονα δημόσιας συγκοινωνίας, ποδηλάτου και περιπάτου: Στις αρχές του έτους η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις (ΕΑΧΑ) θα προκηρύξει διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων, με στόχο την ολοκλήρωσή του στο πρώτο εξάμηνο του 2011. Παράλληλα, θα προκηρυχθεί κυκλοφοριακή μελέτη, καθώς και μελέτη εφαρμογής για τις επιπτώσεις του έργου στην ευρύτερη περιοχή. Στόχος είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου έως το τέλος του 2014.
• Παραλιακό μέτωπο: Αφορά τις μεγάλες παραθαλάσσιες περιοχές της νότιας Αθήνας, από το Ελληνικό μέχρι τον πρώην Ιππόδρομο και το Φαληρικό όρμο. Άμεσα αναμένεται να ανακοινωθεί η μελέτη ήπιας ανάπλασης των 750 στρεμμάτων του Φαληρικού Όρμου. Στις 15 Νοεμβρίου προβλέπεται να ολοκληρωθεί η διαδικασίας κατακύρωσης του αποτελέσματος της δημοπρασίας ανάπλασης του παραλιακού χώρου σε τμήμα της περιοχής του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας στον Αγ. Κοσμά. Σύντομα θα εγκριθούν οι μελέτες των περιοχών χάραξης ποδηλατοδρόμων από τον Άλιμο έως και τη Βούλα, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί ως τις αρχές Δεκεμβρίου.


• Αναθεώρηση Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας – Αττικής: Προβλέπεται ολοκλήρωση της πρότασης του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), έως το τέλος του 2010 και κατάθεσής του στη Βουλή το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Αναπλάσεις περιοχών και πάρκων
• Δημιουργία Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή και Ιλισίων: Η περιοχή τους περιλαμβάνεται στο Προεδρικό Διάταγμα του Υμηττού, το οποίο θα θεσμοθετηθεί στις αρχές του 2011 και θα προβλέπει την προστασία 1.000 στρεμμάτων.
Τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό σχέδιο, ενώ καταρτίζεται η μελέτη πιλοτικής ανάπλασης, έκτασης 70 στρεμμάτων από τη Διεύθυνση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών.
• Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Ακαδημίας Πλάτωνος: Προβλέπει πεζοδρομήσεις, σύνδεση με Κεραμεικό, αύξηση πρασίνου, επαναπροσδιορισμό των όρων δόμησης και χρήσεων γης με στόχο την προώθηση Προεδρικού Διατάγματος για τη σχετική τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και κατάργηση της οδού Κρατύλου-Δράκοντος που «τέμνει» τον αρχαιολογικό χώρο.
• Έργα ανάπλασης πλατειών: Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών και Αττικής και σύνδεσή τους μέσω της οδού Αγορακρίτου και Αγίου Νικολάου Αχαρνών. Οριστικοποιήθηκε η μελέτη και προβλέπεται ολοκλήρωση έως το τέλος Νοεμβρίου και των τευχών δημοπράτησης τον Δεκέμβριο του 2010 και έναρξη των διαδικασιών δημοπράτησης τον Ιανουάριο του 2011.
• Περιοχή Πλατείας Θεάτρου: Αναμένεται άμεσα να ανατεθεί η οριστική μελέτη και η μελέτη εφαρμογής, με στόχο την έναρξη υλοποίησης του έργου το 2011.
• Άλλοι διαγωνισμοί: Προβλέπεται να προκηρυχθούν διαγωνισμοί με πρώτο, μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, το διαγωνισμό για το Δημοτικό χώρο στη συμβολή των οδών Θηβών και Φαλήρου στα Καμίνια (Δήμος Πειραιά). Θα ακολουθήσουν η Πλατεία Αγίου Στυλιανού (Δήμος Ζεφυρίου) και Πλατεία Σωτήρη Πέτρουλα στην περιοχή Κολωνού (Δήμος Αθηναίων).


Επί μέρους αναπλάσεις
Ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική μελέτη ανάπλασης προσφυγικών Καισαριανής και αναμένεται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημοσιοποίηση της μελέτης, συνεχίζεται το πρόγραμμα καθαίρεσης Διαφημιστικών Πινακίδων με επέκτασή του σε άλλους οδικούς άξονες, με αφετηρία τη λεωφόρο Κηφισίας, ενώ ξεκίνησε η ζωγραφική στα τυφλά σημεία των κτηρίων.
Τέλος Μαρτίου θα σταλεί στο ΣτΕ το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προστασίας για την προστασία των ορεινών όγκων της Δυτικής Αττικής, διερευνάται η δημιουργία φορέα Αστικού πρασίνου (Ελληνικό, Γουδή, Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, Κηφισός, κ.λπ.) και Περιαστικού πρασίνου (Ορεινών Όγκων και περιαστικών πάρκων) και τέλος Φεβρουαρίου θα σταλεί και η μελέτη για τον καθορισμό του ορίου προστασίας και τη θέσπιση περιορισμών στις χρήσεις και τη δόμηση στον υγροτόπο Βουρκάρι του Δήμου Μεγάρων.

πηγη:fe-mail.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: