Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Στο 15,4% το έλλειμμα για το 2009

Νέα μέτρα και ενδεχόμενο επιμήκυνσης των δανείων με τα οποιά εξυπηρετείται το χρέος φέρνει πιο κοντά η σημερινή ανακοίνωση της Γιούροστατ, σύμφωνα με την οποία αναθεωρείται κατά 11% του ΑΕΠ το χρέος και κατά 1,8% το έλλειμμα του 2009. Σύμφωνα.... με κυβερνητικά στελέχη, θα υπάρχει επίπτωση στον προϋπολογισμό τού 2010, την οποία διαπραγματεύεται αυτές τις ημέρες με την τροίκα, αλλά και στο ύψος του χρέους, το οποίο εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα (αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση περιουσίας) ενδέχεται να κορυφωθεί σε επίπεδα υψηλότερα του 150% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, καθιστώντας δυσχερέστερη την προσπάθεια της χώρας να βγει στις αγορές για δανεισμό.

Το 2009 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 15,4% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος στο 126,8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις δεύτερες εκτιμήσεις της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, επισημαίνεται ότι αίρονται οι επιφυλάξεις για τα ελληνικά στοιχεία που είχαν διατυπωθεί με την ευκαιρία της πρώτης κοινοποίησης των στοιχείων στις 22 Απριλίου 2010.

Ωστόσο, σύμφωνα με κείμενο το οποίο οδεύει την Τετάρτη προς ψήφιση από τους υπουργούς οικονομικών της Ε.Ε, η Κομισιόν παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη διαφάνεια των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, πιστεύει ότι υπάρχουν σημεία τα οποία χρειάζονται και σήμερα βελτίωση για να διασφαλιστεί ότι δεν θα δημιουργηθούν ξανά κρυφά ελλείμματα και χρέη (δηλαδή από το 2010 και μετά).

Όπως επισημαίνεται, η Eurostat και η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, κατά τη διάρκεια σειράς μεθοδολογικών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος, διευθέτησαν όλα τα ζητήματα για τα οποία η Eurostat διατηρούσε επιφυλάξεις.
πηγη:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: