Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Σε 12 χρόνια θα εξαφανιστούν οι τίγρεις



Γράφημα του Reuters για τους πληθυσμούς των άγριων ζώων


Οι άγριες τίγρεις μπορεί να έχουν εξαφανισθεί μέσα στα ερχόμενα 12 χρόνια, εφόσον οι χώρες όπου ζουν τα αιλουροειδή δε λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία των ενδιαιτημάτων τους και την πάταξη της λαθροθηρίας.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ειδικοί από όλο τον κόσμο, που συμμετείχαν σε «σύνοδο κορυφής για την τίγρη» την Κυριακή. H WWF και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις εκτιμούν ότι μόλις 3.200 άγριες τίγρεις απομένουν στον κόσμο, δραματικά μειωμένες από τις 100.000 που ζούσαν στον πλανήτη μας πριν έναν αιώνα.

Οι βιότοποι των τίγρεων καταστρέφονται με γοργούς ρυθμούς λόγω της ανεξέλεγκτης υλοτομίας και της άναρχης δόμησης, ενώ οι τίγρεις αποτελούν και αγαπημένο θήραμα λαθροθήρων, που αναζητούν τη γούνα τους και τα άκρα τους, για πώληση σε αγορές της Ασίας.

Μεταξύ των στόχων της συνόδου περιλαμβάνεται η εκπόνηση προγράμματος που θα οδηγήσει σε διπλασιασμό του πληθυσμού άγριων τίγρεων στον κόσμο μέχρι το 2022 και την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Μπαγκλαντές, Μπουτάν, Καμπότζης, Κίνας, Ινδίας, Νεπάλ, Ινδονησίας, Λάος, Μιανμάρ, Ταϊλάνδης, Βιετνάμ και Ρωσίας.

Ακόμη η εξασφάλιση δεσμεύσεων χρηματοδότησης από μεγάλους δωρητές, καθώς το Διεθνές Ταμείο Ανάκαμψης της Τίγρης εκτιμά ότι απαιτούνται 350 εκατ. δολάρια ετήσιας χρηματοδότησης για τα πρώτα πέντε χρόνια του 12ετούς σχεδίου. Σχεδόν 30% των κεφαλαίων αυτών θα διοχετευθούν σε προγράμματα καταπολέμησης της λαθροθηρίας.

Τρία υποείδη τίγρεων -από τα εννέα υπάρχοντα- έχουν ήδη εξαφανισθεί τα τελευταία 70 χρόνια. Πρόκειται για τις τίγρεις του Μπαλί, της Ιάβας και της Κασπίας.


πηγη:www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: