Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

10 τροφές για να… βάλετε μυαλό!



Μην ντρέπεστε, έχει συμβεί σε όλους! Να ξεκινήσετε να κάνετε κάτι και στην διαδρομή να το ξεχάσετε. Να αρχίσετε μια κουβέντα και κατά την διάρκεια να μην θυμάστε τι ήταν αυτό που θέλατε να πείτε.




Ιστορίες που η μνήμη σας «απάτησε» δυστυχώς συμβαίνουν συχνά… και κυρίως όταν προσπαθείτε να αντεπεξέλθετε σε εκκρεμότητες και υποχρεώσεις που διαδέχονται η μία την άλλη. Ακριβώς δηλαδή όπως αυτή την εποχή, που η επανένταξη στους ρυθμούς της δουλειάς και της καθημερινότητας απαιτεί το μέγιστο των ικανοτήτων μας.

Πώς να επιβιώσουμε;
Καταρχήν με την γνωστή μέθοδο. Όπως η σωστή διατροφή μπορεί να αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις, την υψηλή πίεση και δεκάδες άλλες παθήσεις οι ειδικοί επισημαίνουν πως συγκεκριμένες τροφές μπορούν να ενισχύσουν και το μυαλό μας.

Βατόμουρα
Είναι γνωστό πως όσο μεγαλώνουμε τόσο πιο δύσκολο είναι να μάθουμε νέα πράγματα όπως για παράδειγμα ένα νέο χορό ή μια ξένη γλώσσα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί τα κύτταρα του εγκεφάλου μας «γερνούν» κι αυτά με την σειρά τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επεξεργαστούν με ευκολία κάθε νέο στοιχείο που τους παρέχουμε. Η λύση, σύμφωνα με μελέτη που έγινε πέρσι στο Πανεπιστήμιο Tufts, βρίσκεται… στα βατόμουρα που χάρη στα ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιέχουν, μπορούν να ανανεώνουν τα κύτταρά μας βελτιώνοντας την ικανότητά μας να απορροφούμε νέες πληροφορίες.

Καφές
Αν προσπαθείτε να «κόψετε» την συνήθεια του καφέ, τότε μετά από την πρόσφατη φιλανδική μελέτη που ακολουθεί ίσως να θέλετε να το… επανεξετάσετε. Σύμφωνα με αυτήν λοιπόν, οι λάτρεις του καφέ (3 έως 5 φλυτζάνια την ημέρα) μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Alzheimer σε ποσοστό που φτάνει και το 65% σε σύγκριση με εκείνους που πίνουν λιγότερο από 2 φλυτζάνια την ημέρα!

Μήλα
Σύμφωνα με τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Cornell, ουσίες που βρίσκονται στα μήλα προστατεύουν τα κύτταρα του εγκεφάλου από τις επιθέσεις των ελεύθερων ριζών που μπορούν να βλάψουν και να εξασθενήσουν τις δυνατότητές του. Επισημαίνουν μάλιστα πως οι ευεργετικές ιδιότητες «αξιοποιούνται» στο μέγιστο αν τρώγονται με την φλούδα.

Σοκολάτα
Γνωρίζετε ήδη ότι η σοκολάτα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση. Τώρα όμως οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι μπορεί επίσης και να κρατήσει το μυαλό σας σε εγρήγορση! Σε σχετική έρευνα μελέτης διατροφής διαπιστώθηκε ότι η μια μικρή κατανάλωση σοκολάτας την ημέρα βοηθά στην προστασία από το γήρας που σχετίζεται και με την απώλεια μνήμης.

Κανέλα
Παρότι η συγκεκριμένη έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, όλα δείχνουν πως η ένταξη μια μικρής ποσότητας κανέλας στην διατροφή μας (στον καφέ, το γιαούρτι κ.λ.π.) μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ανανέωση των εγκεφαλικών κυττάρων.

Σπανάκι
Μια από τις σημαντικότερες τροφές για τον οργανισμό που όμως εκτός των άλλων «εμποδίζει» και την εμφάνιση της άνοιας χάρη στο φυλλικό οξύ, την βιταμίνη Ε και την βιταμίνη Κ που περιέχει. Μάλιστα, σχετική μελέτη που έγινε το 2006 έδειξε πως η κατανάλωση τριών μερίδων από φυλλώδη πράσινα, κίτρινα και σταυρανθή λαχανικά την ημέρα (με κυρίαρχο το σπανάκι), μπορεί να καθυστερήσουν την γνωστική εξασθένηση σε ποσοστό που φτάνει το 40%!

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Ένας από τους πιο ισχυρούς εχθρούς του Alzheimer σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη πέρσι στη Philadelphia.

Σολομός
Πρόκειται για μια κορυφαία πηγή των ωμέγα-3 λιπαρών που «προστατεύουν» κατά βάση τον εγκέφαλο. Παράλληλα όμως είναι και μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης D που σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να «προστατεύσει» την γνωστική εξασθένηση και την απώλεια μνήμης.

Κάρι
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια πιστεύεται ότι μπορεί να αναστέλλει την δράση της νόσου του Alzheimer εμποδίζοντας την μείωση της ροής αίματος προς τον εγκέφαλο.

Χυμός σταφυλιών
Όταν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cincinnati College of Medicine έδωσαν σε 12 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με «φθίνουσα» μνήμη, καθημερινά ποτό χυμού σταφυλιού ή ένα ποτό με εικονικό φάρμακο για τρεις μήνες, διαπιστώθηκε ότι οι εθελοντές που έπιναν το χυμό σταφυλιών βελτίωσαν σημαντικά την χωρική μνήμη τους αλλά και την ικανότητα μάθησής τους.

Από: Mελίνα Κατσαμά

πηγη:www.myself.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: