Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Τα πρώτα Windows 7 Smartphones από την Microsoft


Σήμερα στη Νέα Υόρκη η Microsoft αποκάλυψε τις λεπτομέρειες οι οποίες έλειπαν για να συμπληρωθεί το μυστικό των νέων κινητών τηλεφώνων που θα βασίζονται στο λειτουργικό της εταιρίας. Πρόκειται για απευθείας απάντηση στα λογισμικά Android και iOS, των Google και Apple αντίστοιχα.

"Έχουμε μία πολύ ωραία γκάμα στο πρωταρχικό στάδιο των Windows 7 handsets. Η Μicrosoft και οι συνεργάτες της (AT&T και Τ-Mobile), παραδίδουν ένα καινούριο είδος κινητού τηλεφώνου το οποίο θα αποτελέσει και μία καινούρια εμπειρία για τους χρήστες, προμηθεύοντας πληροφορίες πιο γρήγορα και αποτελεσματικά", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Steve Ballmer, CEO της Microsoft.

Τα Windows 7 είναι μια εντελώς νέα ανακατάταξη των Windows Mobile λογισμικών με τα οποία η Nokia, η Blackberry και η Palm είχαν στριμώξει την αγορά πριν από την είσοδο της Google και της Apple πριν από τρία χρόνια. Από χρηστικής απόψεως το μεγαλύτερο άλμα έχει γίνει στο σχεδιασμό του User Interface το οποίο περιστρέφεται γύρω από τα λεγόμενα 'Hubs'. Αντί για μία επίπεδη οθόνη οι υπηρεσίες θα είναι σε υποομάδες ανάλογα με το τι κάνουν. Για παράδειγμα η Μουσική μπορεί να περιλαμβάνει media player αλλά και streaming media. Κάθε hub τηρεί τις προτεραιότητες των applications ανάλογα με τις προτιμήσεις του χρήση η τα πιο πολυχρησιμοποιημένα αρχεία του τα οποία μπορεί και να συνδέσει με σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, streaming και διάφορα άλλα δίκτυα.

Τα hubs είναι τα εξής:

* People (επαφές, τηλέφωνα και sms όπως και κοινωνική δικτύωση)
* Pictures (φωτογραφίες στο ίδιο το κινητό αλλά και μέσω Windows Live, Office, SharePoint)
* Μusic/Video (Microsoft Zune και streaming)
* Games (multiplayer gaming με ΧΒοx Live).


Πολλές από αυτές τις υπηρεσίες θα είναι προεγκατεστημένες στις συσκευές ή σε πακέτα από τους προμηθευτές αλλά θα υπάρχουν και τα third-party applications τα οποία θα μπορεί ο καθένας να προμηθεύεται μέσω του Microsoft App Store.

H Microsoft επίσης δοκιμάζει και μία νέα προσέγγιση σε ό,τι αφορά το hardware. Ενώ η Apple και η Blackberry έχουν σχεδιάσει τις συσκευές τους γύρω από τα λογισμικά τους, η Microsoft έχει πάρει μία υβριδική προσέγγιση αφήνοντας τους κατασκευαστές συσκευών με μία λίστα ελαχίστων προδιαγραφών για τα κινητά που θα τρέχουν Windows Phone 7.

Τα αρχικά γκρουπ συσκευών στις Η.Π.Α. θα είναι το HTC Surround, LG Quantum και το Samsung Focus. Όλα θα έχουν 1GHz processor, wi-fi, 5mp camera με 720p video και θα κοστίζουν 200 αμερικανικά δολάρια.

Όπως η Apple και η Google η Microsoft σχεδίασε τα Windows Phone 7 για να συλλειτουργούν διαδραστικά με άλλες συσκευές και υπηρεσίες στο "οικοσύστημα" των Windows. Mέσω του WindowsPhone.com παραδείγματος χάρη, μπορεί ο οποιοσδήποτε να συγχρονίσει το κινητό του τηλέφωνο με τον προσωπικό του υπολογιστή. Επίσης υπάρχει η άψογη συνεργασία με Windows Live υπηρεσίες και gaming μέσω XBox Live.

Η μακράν βέλτιστη διαδραστικότητα όμως είναι με το Bing, τη μηχανή αναζήτησης της Microsoft. Κάθε Windows 7 Phone θα έχει ένα search function το οποίο θα συνδέεται με τα αποτελέσματα του Βing βρίσκοντας τα πάντα. Η Microsoft, βέβαια δεν ξεκαθάρισε εάν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άλλη μηχανή αναζήτησης εκτός από τη δική της.

Τα προβλήματα που θα υπάρξουν με την απουσία copy-paste θα διορθωθούν με update στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με τους ειδικούς της εταιρίας.
πηγη:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: