Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Wikileaks: Εκατοντάδες δολοφονίες στο Ιράκ ζητούν διερεύνηση


Να ερευνήσουν εκατοντάδες περιστατικά δολοφονίας και βασανισμού αμάχων, αιχμαλώτων και κρατουμένων στο Ιράκ, καλούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τη μεγαλύτερη στη σύγχρονη ιστορία δημοσίευση απορρήτων εγγράφων, που διέρρευσαν στην ιστοσελίδα Wikileaks.

Συγκεκριμένα, 391.831 ντοκουμέντα που χρονολογούνται από τις αρχές του 2004 μέχρι την πρώτη Ιανουαρίου του 2010, αφηγούνται μια τελείως διαφορετική από την επίσημη εκδοχή των αμερικανικού στρατού.

Ανάμεσα στον καταιγισμό αναφορών ξεχωρίζουν οι αναφορές για εν ψυχρώ δολοφονίες αιχμαλώτων από Αμερικανούς μισθοφόρους ή Ιρακινούς συνεργάτες και ο συστηματικός τρόπος ανάκρισης και τιμωρίας κρατουμένων με τη χρήση βραστού νερού, μεταλλικών ράβδων, ηλεκτροσόκ, αντλιών νερού και άλλων οργάνων βασανισμού.

Σύμφωνα με οργάνωση που καταμετρά τους θανάτους αμάχων στο Ιράκ, τα ντοκουμέντα αυτά αποκαλύπτουν 15.000 επιπλέον θανάτους που δεν είχαν αναφερθεί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα έγγραφα δείχνουν ότι Αμερικανοί στρατιώτες επενέβησαν για να σώσουν κρατούμενους από τα βασανιστήρια ομοεθνών τους ή μισθοφόρων, αλλά σε άλλες περιπτώσεις έκαναν τα στραβά μάτια.

Η ιστοσελίδα τονίζει παράλληλα, ότι τουλάχιστον 109.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το 2003 έως το 2009 στον πόλεμο που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ κατά του Ιράκ, το 63% των οποίων ήταν άμαχοι.

Η Wikileaks λέει ότι απέστειλε τις τελευταίες εβδομάδες αντίγραφα του τεράστιου αυτού πολεμικού αρχείου σε διεθνή μέσα ενημέρωσης και στις εφημερίδες ΝΥ ΤImes, Guardian, Le Monde και Der Spiegel.

Σύμφωνα με ένα νέο αμερικανικό απολογισμό που δημοσιεύθηκε διακριτικά στα τέλη Ιουλίου στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Διοίκησης του Αμερικανικού Στρατού (Centcom), σχεδόν 77.000 Ιρακινοί σκοτώθηκαν στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2004 έως τον Αύγουστο του 2008, περίοδος η οποία ήταν η πιο αιματηρή σε επτά χρόνια πολέμου. Ανάμεσά τους, 63.185 άμαχοι και 13.754 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Σε μία έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2009, το ιρακινό υπουργείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι νεκροί είναι 85.694 και οι τραυματίες 147.195.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, καταδίκασε "με πολύ σαφείς όρους" τη διαρροή κάθε εγγράφου που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή Αμερικανών, την ώρα που το κανάλι Αλ Τζαζίρα αναφερόταν σε αποκαλύψεις της ιστοσελίδας Wikileaks σχετικά με το Ιράκ.

Η κα. Κλίντον αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες όσον αφορά τις ανακοινωθείσες αποκαλύψεις από το δορυφορικό κανάλι του Κατάρ, σύμφωνα με τις οποίες ο αμερικανικός στρατός "κάλυψε" το βασανισμό κρατουμένων από το ιρακινό κράτος και σκότωσε εκατοντάδες αμάχους στα οδοφράγματα που έστησαν οι στρατιώτες του.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: